Naslovna Društvo Negotinske magle ili zagađenje?

Negotinske magle ili zagađenje?

1330
0

Poput brojnih gradova u Srbiji i Negotin je poslednjih večeri “prekriven” smogom, a od jutros magla nikako da se podigne.

I dok građani znaju kakav se vazduh udiše u Beogradu, Zaječaru, Boru, Smederevu, potpuna je nepoznanica šta je sa zagađenjem u Negotinu jer ova sredina nema mernu stanicu koja će merenja zagađujućih materija obavljati svakodnevno, a kojih u celoj Srbiji ima svega 45.

U susednom Boru su automatske merne stanice iz sistema republičke Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) izmerile u sredu, 15. januara višestruko prekomerno zagađenje vazduha u Boru i okolini, čak 14,6 puta veće od dozvoljenih.

Visoke koncentracije sumpor dioksida, čađi, ali i suspendovanih čestice PM-10 i PM-2,5 izmerene su i u Beogradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji.

Šta pokazuju merenja u Negotinu poslednjih dana za sada nije poznato jer se merenja sprovode periodično i to za sumpor dioksid, čađ i azot dioksid po mesec dana tokom leta i zime, taložnih materija u vazduhu takođe mesec dana, a suspendovanih čestica u vazduhu samo 24 časa godišnje.

Pa, ipak, dosadašnja merenja čiji se rezultati objavljuju godišnje na opštinskom sajtu pokazuju tek neznantna odstupanja graničnih koncentracija gotovo uvek kada nema vetra i u jeku grejne sezone kod čađi, a u periodu veće gustine saobraćaja kod suspendovanih čestica, saznajemo u Eko službi.

Građani ističu da se već danima u večernjim satima u pojedinim delovima grada oseća rezak miris, a evidentno je i da se na Negotin svake večeri spuštaju i “oblaci” dima.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će se magla u nizijama, po kotlinama i dolinama reke zadržati i narednih dana, što uz aktuelna zagađenja širom Srbije uopšte nije povoljno, ako se uzme u obzir da će baš zbog magle zagađen vazduh ostati na površini i teško će moći da se podigne.

Zbog prekoračenja dozvoljenih koncentracija štetnih materija na hitnoj sednici Vlade dogovoreno je formiranje radnog tela koje će se baviti problemom zagađenja vazduha i koordiniraće rad pet nadležnih ministarstava.

I ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je gostujući na RTS rekao da je “od 145 kontaktiranih lokalnih samouprava, 66 odgovorilo, a od tog broja samo 29 je reklo da poseduje planove kvaliteta vazduha, 21 je rekla da nema nameru da takve planove izrađuje, a 16 da je u fazi izrade ili da će izvršiti merenja koja su neophodna da bi se ti planovi dogodili”.

Ministarstvo prosvete pozvalo je danas predškolske ustanove, osnovne i srednje škole da prate informacije o zagađenosti vazduha u okruženju koje objavljuju relevantne ustanove i da rad organizuju u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih.

Najbliža merna mesta Negotincima su u Zaječaru i Boru što trenutno situaciju čini potpuno nemerljivom, jer u Negotinu, s obzirom na odsustvo merne stanice, nije moguće upravljati se uputstvima koja važe za gradove koji svakodnevno mere zagađenost vazduha.