Naslovna Društvo Negotinska „Vesela čaršija“ opravdala očekivanja

Negotinska „Vesela čaršija“ opravdala očekivanja

374
0

Na Bogojavljenje je u Knez Mihailovoj ulici u Negotinu održana sedma po redu turističko-kulturna manifestacija „Vesela čaršija“. U Turističkoj organizaciji opštine Negotin i Domu kulture „Stevan Mokranjac“ ističu da su zadovoljni odzivom vlasnika radnji i lokala, ali i publike.

Čuvena Knez Mihailova, najstarija ulica u Negotinu i jedina sa kućnim brojevima koji premašuju 250, na dan kada je sva voda sveta i kada se otvaraju nebeske dveri, Bogojavljenje, vratila se, bar na kratko, u prošlost, između dva rata, kada je bila nosilac razvoja ove sredine, sa svojim sitničarnicama, bakalnicama, zanatlijskim radnjama, ali i knjižarama, bioskopom…

„Mi Negotinci, ove godine, imamo zadovoljstvo da obeležimo i osam decenija postojanja i rada Bioskopa „Krajina“, kao jedna od institucija kulture, koja je u Negotinu među prvima varošima jeste grad dobio. Na sreću, bila je to dobro osmišljena, u arhitektonskom smislu, zgrada koja je u to vreme mogla da prihvati da bude sedište Zanatskog esnafa, Doma zanatlija i što je veoma značajno i važno prvog Pozorišnog pevačkog društve „Krajina“, osnovanog 1853. godine“, podsetila je novinarka Jovanka Stanojević, besednik ovogodišnje „Vesele čaršije“.

Etno grupa „Klasje“, dirigent Dušica Đurđić

Ako su negotinski “Kavaljeri” i Duvački orkestar “Hajduk Veljko” zagrejali i razveselili srca prisutnih, onda su grudi napunili ponosom etno grupa “Klasje” OŠ “Vuk Karadžić” pod upravom Dušice Đurđić, pevačka grupa Udruženja penzionera opštine Negotin, profesor solo pevanja Ana Pavlić i njena učenica Jelena Dragomirović, a nezvaničnom himnom Negotina, “Knjigu piše Mula paša” iz Mokranjčeve Šeste rukoveti i stihovima o Hajduk Veljku oplemenili ih umetnik Dragoljub Firulović i pesnik Vlasta Mladenović.

„Samo gradovi koji imaju ovakvu prošlost, imaju i ovakvu manifestaciju. Nadam se da će Negotin ponovo biti ovakav kakav je nekada bio“, rekao je otvarajući „Veselu čaršiju“ Vladimir Veličković, predsednik Privremenog organa opštine Negotin.

Jelena Dragomirović i Ana Pavlić sa „Kavaljerima“

Svečarski izgled Knez Mihailovoj dali su i vlasnici radnji i lokala iz ove ulice, ali i brojna trgovinska preduzeća, udruženja, penzioneri, ribolovci, mameći posetioce raznim gastronomskim zalogajima, pitama, pihtijama, kuvanim vinom i rakijom…

“Svako treba da bude zadovoljan zato što je došlo dosta ljudi došlo, odazvalo se našem pozivu i posetilo ovu manifestaciju. Vreme je poslužilo i dobro je što su i naši najmlađi uspeli da dođu. “Vesela čaršija” ne bi mogla da se održi bez vlasnika radnji i lokala iz ove ulice. Ove godine imamo preko 20 štandova, plus štandove drugih koji su takođe želeli da daju doprinos ovoj manifestaciji”, istakao je Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Licidersko srce simbol „Vesele čaršije“

Najmlađi su, u društvu dečijih animatora Kreativnog udruženja “Nego” i “ ‘Shock magic tima”, uživali u šarenim balonima ulepšanim znakom srca, jer je ono licidersko simbol Knez Mihailove, ali i u lizalicama, lulicama, mekikama i ušećerenim jabukama.