Naslovna Društvo Negotinska Tehnička škola od septembra u dualnom obrazovanju

Negotinska Tehnička škola od septembra u dualnom obrazovanju

1034
0

U negotinskoj Tehničkoj školi učenici će od septembra moći da se obrazuju po dualnom modelu za dva zanimanja: elektromonter mreže i postrojenja i  kombinovano odeljenje bravara i zavarivača, na zahtev kompanije „ Eliksir“ Prahovo.

Dualni model obrazovanja je zvanično u srpske srednje škole ušao pre par godina sa idejom da se za realne potrebe privrede školuju kadrovi u kompanijama a zatim mladi  brzo i dođu do posla.

U našem regionu do sada je ovakvim načinom obrazovanja, već nekoliko godina  obuhvaćena srednja stručna škola u Boljevcu, a ove školske godine u sistemu je i srednja stručna škola u Majdanpeku. Negotinska Tehnička škola će biti treća u istočnoj Srbiji koja će, zahvaljujući kompaniji „Eliksir“ Prahovo i njihovim potrebama za mladim i stručnim kadrovima obrazovati učenike za dva nova zanimanja.

„Dualno obrazovanje je moguće realizovati samo ako postoji interesovanje kompanija u samoj opštini. Mi smo imali zahtev kompanije „Eliksir“ iz Prahova koja planira velike projekte i izgradnju hemijskog tehnološkog parka. Na njihov zahtev upućen Privrednoj  komori  Srbije i Ministarstvu prosvete, nama su dodeljenja dva obrazovna profila u dualnom obrazovanja, elektromonter mreže i postrojenja i  kombinovano odeljenje, bravar-zavarivač, jedno vrlo traženo zanimanje kod nas u Srbiji i u zapadnim zemljama i dobro plaćeno zanimanje“, ističe Saša Nikolić, direktor negotinske Tehničke škole.

Pored ova dva zanimanja koja će biti u sistemu dualnog obrazovanja, a koji podrazumeva poseban način organizacije sticanja znanja, dva dana prakse, tri dana nastave, od septembra  učenicima će biti dostupna i dva četvorogodišnja smera, elektrotehničar infromacione tehnologije i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. Sva četiri odeljenja upisuju po 30 učenika, tako da će škola biti dostupna za 120 budućih srednjoškolaca ne samo iz Negotina već i iz gradova u okruženju.

Dualnom obrazovanju treba dati šansu i biti strpljiv pa je i ulazak u ovakav sistem obrazovanja jedan od motiva i same kompanije „Eliksir“ da se ublaži odliv mladih.

„U ovaj kraj će ljudi dolaziti da rade. Spremamo i dualno obrazovanje kadrova, što je, verujem, važna i lepa vest za ljude koji ovde žive jer će deca moći da im se obrazuju za zanimanja za koja mogu odmah i da dobiju posao. Obrazovanje kadrova za naš kolektiv je svakako naš primarni zadatak. Ova godina će najverovatnije biti u znaku upisa dva odeljenja, jedno za varioce-bravare i drugo za montere“, kaže Branko Marković, zamenik generalnog direktora „Eliksir“ Prahovo

Koliko će zaista biti upisano učenika ne zavisi od škole niti od kompanije „Eliksir“ već od interesovanja učenika, a pre svega roditelja koji žele da njihova deca završe zanat i sutra brzo dođu do posla, kaže za naš NG Portal direktor Tehničke škole.

„Njihov cilj je da unaprede školu, nama doniraju opremu i učenicima pruže dobru praksu i obuku u svojim pogonima, da ih oni obuče a zatim i zadrže i zaposle. Ono što je karakteristika dualnog obrazovanja jeste da svi oni koji budu upisali ta zanimanja u drugoj i trećoj godini idu na praktičnu nastavu u kompaniju „Eliksir“ i za to će biti plaćeni po zakonu, 70 procenata od minimalne zarade, to jest minimalnog sata jer  će oni tamo provoditi dva dana nedeljno, dok će tri dana slušati nastavu u školi.“

Tehnička škola je, ističe direktor Saša Nikolić, spremna da dočeka od septembra novu generaciju učenika i odgovori na nove zahteve s obzirom da ovakva organizacija rada i prakse ne predstavlja veliku novinu.

„Mi smo već imali do pre neku godinu zanimanje elektromonter mreže i postrojenja ali nije bio u dualnom obrazovanju, deca su inače tamo išla na praksu ali nisu  bila plaćena, nije zaključivan ugovor između škole, kompanije i učenika. Ugovor između kompanije i škole je postojao, ali su učenici bili isključeni iz ovog sadašnjeg trougla koji postoji. Nastavni kadar neće biti problem jer se praktični deo odvija u „Eliksiru“ a oni su verifikovani za taj posao i imaju ljude koji će biti zaduženi za rad sa učenicima“, kaže za naš portal Saša Nikolić, direktor Tehničke škole u Negotinu.