Naslovna Kultura Negotinska kulturna baština deo stalne postavke Vodotornja u Turn Severinu

Negotinska kulturna baština deo stalne postavke Vodotornja u Turn Severinu

412
0

U okviru prekogranične saradnje opštine Turnu Severin i opštine Negotin, u tamošnjem Vodotornju otvorena je izložba „Kulturno nasleđe Negotinske krajine“ (Cultural heritage of Negotin region), autorke Sanje Radosavljević, muzejskog pedagoga Muzeja Кrajine.

Sanja Radosavljević na otvaranju izložbe; Foto: Slađana Stojanović

Bogato kulturno nasleđe Negotinske krajine predstavljeno je na deset panoa, na engleskom jeziku, kroz fotografije, istorijske činjenice, ali i bogatu kulturno istorijsku građu o kojoj brine Muzej Krajine.

Izložba će od 29. novembra činiti deo stalne postavke u Vodotornju, koji je 1913. sagrađen za potrebe vodosnabdevanja Drobete-Turn Severina, a nakon restauracije je pretvoren u turističku atrakciju.

„Muzej Кrajine kao čuvar kolektivne svesti i sećanja, uz materijalno blago koje poseduje i koje je stručno raspoređeno po različitim zbirkama, svoju misiju širi već više od osam decenija. Predstavlja jednu od najstarijih i najznačajnijih muzejskih ustanova u Srbiji, koja u svom dugom trajanju, baštini mnogobrojna istorijsko-umetnička dela širokih oblasti, karakterističnih za ovo područje naše zemlje“, navodi autorka izložbe Sanja Radosavljević, muzejski pedagog Muzeja Krajine.

Sanja Radosavljević, Slađana Stojanović i Marijana Jovanović; Foto: Muzej Krajine

Izložba je posvećena negotinskim crkvama, manastirima sa ovom područja, ali i pivnicama, arheološkom nalazištu „Vrelo“ Šarkamen, ali i životu i delu trojice velikana Negotina, Stevanu Mokranjcu, Đorđu Stanojeviću i Hajduk Veljku sa kulturnim spomenicima koji su im posvećeni, kao i objektima o kojima brine Muzej Krajine, upravnoj zgradi sa arheološkom, etnološkom, istorijskom i umetničkom zbirkom, rodnoj kući Stevana Mokranjca i Todorčetovim konaku, odnosno Muzeju Hajduk Veljka Petrovića.

“Izložba će biti deo stalne postavke u Vodotornju i svi naši sugrađani moći će da je besplatno pogledaju, kad god se nađu u ovom lepom gradu susedne Rumunije”, kaže Sanja Radosavljević.

KUD „Stevan Mokranjac“, Foto: Muzej Krajine

Inače, u okviru prekogranične saradnje Drobete – Turn Severina i opštine Negotin u prigodnom programu učestvovali su članovi dečjeg ansambla КUD „Stevan Mokranjac“, koji su izvela splet igara iz negotinskog kraja, kao i deca iz Turnu Severina koja su se predstavila svojim umetničkim programom.