Naslovna Društvo Negotinska kasarna prazna: Peticiju potpisalo ukupno 1.714 građana

Negotinska kasarna prazna: Peticiju potpisalo ukupno 1.714 građana

4045
0

Negotinska kasarna “Hajduk Veljko”, izgrađena 1901. i, mada u njoj nema vojske već gotovo tri decenije, ponovo je u žiži javnosti jer se pominje kao navodna lokacija za smeštaj čak 2.000 migranata.

Iako su iz Komesarijata za izbeglice i migracije poručili da u Negotinu nije planirano otvaranje prihvatnog centra za migrante, u Negotinu je organizovano potpisivanje peticije protiv organizovanog prihvatanja i prijema punoletnih i maloletnih migranata.

Peticiju je potpisalo ukupno 1.714 Negotinaca. Očekuje se da taj broj bude i veći kada u Negotin stignu i potpisi stanovnika krajinskih sela i zemljaka na privremenom radu, koje je uplašila „vest“ da će se migranti useljavati u kasarnu i u napuštene kuće.

Iako je navodno trebalo da još prošle nedelje  počnu i radovi na sanitarnom čvoru i elektroinstalacijama u kasarni “Hajduk Veljko”, koja nije funkciji još od 1997. godine, kompleks kasarne, ne odaje nikakav utisak da je tu neko skoro boravio, niti da se na tom prostoru nešto dešava.

U Ministarstvu odbrane, međutim, ističu da informacija o naseljavanju kasarne u Negotinu migrantima – nije tačna.

“Nije planiran smeštaj migranata ni u jednu kasarnu, pa tako ni u nekadašnju kasarnu „Hajduk Veljko“ u Negotinu”, kažu u Upravi za odnose za javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ovaj vojni kompleks prostire se na 21,5 hektara površine. Ima 30 objekata ukupne površine od 9.560 kvadrata.

“Vojni kompleks „Hajduk Veljko“ u Negotinu je 2018. godine zaključkom Vlade Republike Srbije uvršten u Master plan raspolaganja nepokretnostima, koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije. Kompleks, koji je svojevremeno služio kao kasarna nije otuđen i nalazi se u javnoj svojini Republike Srbije”, dodaju u Ministarstvu odbrane.

Lokalni zvaničnici glasine o naseljavanju migranata na ove prostore nisu ni potvrdili, ni demantovali, kao ni glasine koje su od Sretenja počele da se šire društvenim mrežama, republikanca Nikole Sandulovića, koji je na svom Fejsbuk profilu 16. februara objavio da je na Sretenje “na graničnom prelazu Srbije i Rumunije u Srbiju tokom dana ušlo 11 autobusa sa ukupno 550 migranata”.

Oni bi, navodi Sandulović, trebalo da se “nasele u okolini Vršca, Bele Crkve kao i oko Negotina, Velikog Gradišta i u selima prema granici, jer u tim delovima ima ogroman broj praznih kuća”.