Naslovna Društvo Negotinska gimnazija otvara vrata za 182. generaciju budućih đaka

Negotinska gimnazija otvara vrata za 182. generaciju budućih đaka

326
0

U susret novoj školskoj godini predstavljamo vam Negotinsku gimnaziju koja planira upis 90 svršenih osmaka.

Nastava na daljinu i digitalizacija nastave, socijalne mreže, samostalni rad učenika i učenje, domaći zadaci na viberu, gugl mitu i gugl učionici… Ovako bi mogla da se opiše školska godina koja se već polako privodi kraju.

Uprkos svim školskim novinama koje su zadesile obrazovni sistem, Negotinska gimnazija uspela je da se izbori za dovoljan broj đaka u septembru, a upisna godina  za 182. generaciju đaka uveliko već traje.

Dragana Nisić, direktor Negotinske gimnazije

Mesta će biti za 90 malih maturanata koji odluče da se ozbiljno bave naukom i nakon četvorogodišnjeg školovanja u gimnaziji postanu brucoši nekog od fakulteta.

„Za narednu školsku godinu planiramo da  upišemo po jedno odeljenje na tri smera: društveno – jezičkom, prirodno – matematičkom i opštem smeru. Veliku pažnju i ove godine posvetili smo marketingu škole. Snimili smo jedan kratak film o školi koji smo postavili na društvene mreže, poslali svim osnovnim školama. Film je pre svega namenjen osmacima, a naš rad tokom cele školske godine predstavlja nas, Negotinsku gimnaziju i zapravo jeste marketing naše škole. U gimnaziju pre svega dolaze deca koja su dobri i kvalitetni ljudi a onda i dobri učenici. Kvalitet biti dobar čovek je u današnje vreme vrednost koju mi želimo da negujemo, nije pravilo ako je neko dobar učenik – dobar je čovek“, kaže za NG portal Dragana Nisić, direktor Negotinske gimnazije.

Gimnazije svojim programima pripremaju učenike za dalje obrazovanje. Njihova reforma je otpočela pre tri godine i donela je novine u samom usmeravanju učenika ka prirodnim, društvenim ili umetničkim fakultetima, izbornim predmetima.

 „U našu školu i dolaze učenici koji žele da se usavršavaju. Reformom gimnazije poslednje tri godine to je posebno naglašeno jer ideja reforme jeste da državna matura usmerava učenike ka fakultetima, a krajnji cilj je da učenici bez polaganja prijemnih ispita upišu željene fakultete. Izborni paketi koji su uvedeni pre tri godine u gimnazijama za cilj su, takođe, imali da usmere učenike u skladu sa njihovim željama i mogućnostima i afinitetima ka određenim fakultetima. Reforma se završava naredne školske godine, to je sadašnji treći razred i time će se ciklus završiti“, kaže direktorka gimnazije.

Uprkos skraćenim časovima, dodatnoj nastavi koja je izostala zbog organizacije obrazovnog procesa, najupornije i ambiciozne učenike i nastavnike epidemija nije zaustavila u nameri da se takmiče i svoj rad i talenat pokažu i dokažu i na republičkom nivou.

„Takmičenja su nešto što nas razlikuje od ostalih srednjih škola, i to je vidljivo i mi smo na uspeh učenika i nastavnika izuzetno ponosni. Takmičenja su mesto gde oni pokazuju svoju svestranost i svoju ambiciju. Poslednjih godina to je evidentno. Prošle školske godine imali smo zaista peh zbog cele situacije i deca nisu mogla da pokažu svoj talenat i rad na takmičenjima ali su ove školske godine zablistali. U izuzetno teškim uslovima kada je strah prisutan kod svih nas, kada je onlajn nastava na snazi i teško se radi, a dodatne nastave gotovo i da nema, naši učenici pokazuju veliku želju i volju, ambiciju da se takmiče. Gotovo da nema predmeta za koje postoji takmičenje, a da se negotinski gimanzijalci nisu plasirali za najviši, republički nivo, a kada i odu vraćaju se sa nagradama. Moram da pohvalim sve svoje kolege koji su zaista uložili napor da učenike spreme za ovakve izazove. Uspeh naših učenika i nastavnika nije samo uspeh gimnazije već i naše opštine“, sa ponosom kaže Dragana Nisić, direktor Negotinske gimnazije.