Naslovna Društvo Negotinska gimnazija nizom aktivnosti obeležava 180 godina postojanja

Negotinska gimnazija nizom aktivnosti obeležava 180 godina postojanja

743
0

Negotinska gimnazija brojnim programima od motivacionih predavanja nekadašnjih učenika ove škole, danas uspešnih studenata, lekara i advokata do svečane akademije, rok koncerta i sportskih susreta obeležava 180. godišnjicu postojanja.

Hor Negotinske gimnazije pod upravom Danijele Marković

Sa 14 odeljenja na prirodno-matematičkom, društveno-jezičkom, opštem i smeru za učenike sa poosebnim sklonostima za informatiku i računarstvo, Negotinska gimnazija danas sa ide u korak sa savremenim tendencijama, ali i čuva bogato nasleđe generacija koje su se ovde školovale još od 1839. godine.

U njenim školskim klupama sedeo je i Sima Lozanić, hemičar, predsednik Srpske kraljevske akademije, prvi rektor Beogradskog univerziteta, ministar i kraljevski poslanik, Stevan Stojanović Mokranjac, rodonačelnik srpske muzike, Đorđe Stanojević, astrofizičar, takođe profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, pionir elektrifikacije u Srbiji, Nikola Pašić, političar i dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine SHS…

Dragana Nisić, direktorka Negotinske gimnazije

„Velika je čast i ponos biti deo jedne škole sa ovako bogatom i dugom tradicijom, ali u isto vreme i odgovornost za sve nas koji radimo u Negotinskoj gimnaziji“, kaže direktorka Negotinske gimnazije, Dragana Nisić.

Za svoje zasluge, rad i zalaganje na obrazovanju brojnih generacija ova škola odlikovana je kraljevim ordenom Svetog Save prvog reda, ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, ordenom Svetog Save, Septembarskom nagradom Negotina, a ove godine i najvišim opštinskim priznanjem, Majskom nagradom.

„Održati ugled koji ova škola ima, nije nimalo lak zadatak, ali se trudimo da na osnovama slavne prošlosti, u sadašnjosti stvorimo generacije za budućnost. Potvrda našeg rada i zalaganja su i uspesi naših učenika na takmičenjima“, ističe Dragana Nisić.

Ona je pohvalila Milicu Prstić koja je na republičkom takmičenju iz nemačkog osvojila prvo mesto, Nikolu Đurđića, drugoplasiranog na republičkom takmičenju iz matematike, Helenu Šćopulović, koja je na republičkom iz srpskog jezika osvojila drugo mesto i gimnastičarke koje su bile treće u republici.

Svečanom akademijom učenika škole, recitatora i hora Gimnazija je podsetila na svoj istorijski put i razvoj, prošetavši publiku kroz svojevrstan istorijski čas, programom koji su pripremili nastavnici srpskog jezika Danijela Rančić, Vesna Stanković, Slađan Mihajlović, nastavnik likovne kulture Dragana Gavriljuk Katić i nastavnica muzičke kulture Danijela Marković.

Episkop timočki Ilarion

Čestitke gimnaziji na ovom značajnom jubileju uputio je i njegovo preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion podsetivši da su crkva i škola od vajkada na istom zadatku, prosvetljenju i obrazovanju naroda.

„I naša crkva i vaša škola su povezane višestruko. Iste smo prostorije nekad delili, isto dvorište, istim zvonom se pozivali, crkva na bogosluženje, gimnazija na časove. Zbog ove dece koja ovde danas stoje podsećamo na ono što je i najvažnije, a to je isticanje vrline i straha božijeg kao potvrdu mudrosti“, rekao je vladika Ilarion.

Jubilarne nagrade

U godini ovog velikog jubileja nagradu za 30 godina rada dobile su Olivera Negoicić i Ledarka Osmanović, a za 20 godina rada Miroslav Lekić.