Naslovna Društvo Negotinska gimnazija istorijskim časom o Velikom ratu obeležila 179. rođendan

Negotinska gimnazija istorijskim časom o Velikom ratu obeležila 179. rođendan

835
0

Na pragu obeležavanja 18 decenija postojanja i rada Negotinska gimnazija čuva i neguje tradiciju govora, pesme, običaja i ide u korak sa savremenim tendencijama obrazovanja.

Dragana Nisić, direktorka Negotinske gimnazije

Negotinska gimnazija, nakon nekoliko godina, ponovo, od ovog septembra, ima četiri odeljenja prvog razreda.

„Za nas je ovo veliki uspeh. Na pragu velikog jubileja, ove školske godine upisali smo prvu generaciju učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku“, direktor ove srednjoškolske ustanove Dragana Nisić.

Nakon dvadesetak godina gimnazija je ušla u veliku reformu koja se odražava i na učenike i na profesore.

„Svi mi koji radimo u ovoj školi imamo ozbiljan zadatak, osim što obrazujemo mlade ljude, mi se trudimo i da ih usmerimo na pravi put negujući prave vrednosti“, dodaje direktorka Negotinske gimnazije.

Milica Micić kao Milunka Savić

Pred kolektivom je odgovaran zadatak i godine postojanja koje obavezuju. Osnovana daleke 1839. godine na današnji dan kao Polugimnazija u Negotinu, sve do danas odškolovala je plejadu vrednih i umnih ljudi. Mnogi danas žive van granica Srbije, ali su prvo akademsko znanje stekli u klupama Negotinske gimnazije.

U vreme balkanskih i Prvog svetskog rata, škola je obrazovala đake na bugarskom jeziku. Kroz ratne  godine, na svečanoj akademiji, vodila nas je maturantkinja Milica Micić monologom kroz lik srpske heroine Milunke Savić.

Čas istorije za mnogobrojnu publiku

Obeležavanju ovog istorijskog datuma pridružio je i Muzej  Krajine izložbom „Bitka na Legetu“, eksponatima iz istorijske zbirke, koju je pripremio istoričar ove ustanove kulture, Vladimir Blagojević.

Čas istorije, posvećen stogodišnjici proboja Solunskog fronta i završetku Velikog rata, bila je prilika da se prisutni mnogobrojni gosti, predstavnici lokalne samouprave, direktori škola i ustanova kulture, kao i predstavnici Kompanija „Elixir“ Prahovo i HE „Đerdap“ i učenici  podsete slavne srpske istorije.

Umetnički program pripremili su negotinski gimnazijalci i profesorke: srpskog jezika Vesna Stanković i muzičke kulture Danijela Marković.

Vesna Stanković, profesor sprskog jezika i Danijela Marković, profesor muzike