Naslovna Društvo Negotinska gimnazija: I reforme i novi smer

Negotinska gimnazija: I reforme i novi smer

975
0

Smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u gimnaziji naziv je novog smera, koji će nakon verifikacije, dobiti Negotinska gimnazija.

Sve gimnazije u Srbiji od 1. septembra čekaju velike promene, od same organizacije nastave, pa sve do polaganja opšte mature. Jedan od koraka u reformi gimnazija je i uvođenje novih smerova.

Negotinska, planira otvaranje novog specijalizovanog odeljenja u kome bi se školovalo 20 učenika.

Predlog plana upisa predat je nadležnom ministarstvu, potvrdila je za naš portal direktorka Dragana Nisić,  i u toku marta  u ovoj srednjoškolskoj ustanovi očekuju da stigne verifikacija elaborata upisa, kao i samog smera.

Plan upisa predviđa polaganje prijemnog ispita iz matematike, a podrazumeva znanje iz ovog predmeta tokom osnovnoškolskog obrazovanja. Test nosi maksimalnih 240 poena, a za upis je neophodno imati bar 120.

Za upis, sem položenog testa, vrednovaće se uspeh iz osnovne škole, kao i uspeh na završnom ispitu.

Prednost će imati i učenici koji budu doneli prvu, drugu ili treću nagradu sa republičkog takmičenja iz matematike, fizike ili informatike, ali samo u osmog razredu osnovne škole.

Smer za učenike  sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u gimnaziji imao bi status regionalnog, s obzirom da je jedini te vrste u oba okruga.