Naslovna Društvo Negotinska “Gergina” uputila zahtev kriznom štabu da se održi 12. Internacionalni festival...

Negotinska “Gergina” uputila zahtev kriznom štabu da se održi 12. Internacionalni festival vlaške muzike

732
0

Udruženje „Gergina“  uputilo je Štabu za vanredne situacije opštine Negotin zahtev da odobre održavanje 12. Internacionalnog festivala vlaške muzike „Gergina“ – Festivalu internacional dje muzikă vlahilor “Gergina“.

Učesnici prošlogodišnjeg Festivala „Gergina“

Udruženje  za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha „Gergina“   obratilo se Štabu za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin zahtevom da odobri održavanje 12. Internacionalnog festivala vlaške muzike, imajući u vidu da ova i manifestacija „Dani Gergine – Zйljilji Gerginji“  imaju veliki značaj u očuvanju vlaške kulturne baštine, tj.identiteta Vlaha i opstanku Vlaha na ovim prostorima.

Festival se, inače, tradicionalno održava tokom Uskršnjih praznika, što ove godine, zbog pandemije virusa korona, nije bilo moguće,

“Prateći epidemiološku situaciju,koja se ocenjuje kao povoljna, predlažemo da se  ove godine održi skraćena verzija Festivala, i to samo revijalno veče sa manjim brojem učesnika kada bi se održala promocija knjige „Кйntjećilji Vlahilor-Vlaške pesme – Vlach songs“ i kompakt diska „Živa Dinulović na Festivalu Gergina“, jer je 12. Festival posvećen životnom opusu upravo ovog velikana vlaške muzike. Termin održavanja Festivala bio bi 30. oktobar u Domu kulture „Stevan Mokranjac“.  Dan pre toga promovisali bi knjigu pesama na vlaškom pismu „Injimă će drum aj luat“, autora Borivoja Ilića i održali promociju kompakt diska, takođe, velikana vlaške muzike Vitomira Stanojevića, virtuoza na fruli”, navodi se u saopštenju Udruženja “Gergina”.

U ovom udruženju podsećaju da su u gradovima i opštinama u okruženju, ali i u Beogradu, Novom Sadu i drugim mestima u Srbiji ove jeseni održane brojne promocije, predstave, koncerti, festivali…

“Veoma je bitno da se festival održi, zbog kontinuiteta i tradicije, jer postoji već 11 godina. Naravno svesni situacije, u potpunosti bismo ispoštovali epidemiološke preporuke, od postavljanja dezinfekcione barijere, preko nošenja maski, dezinfekcije ruku, manjeg broja posetilaca i obavezno jednog sedišta razmaka”, navodi se u saoštenju koje potpisuje prim. dr Siniša Čelojević, predsednik “Gergine”.