Naslovna Kultura Događaji Negotinska Etno grupa „Klasje“ gostuje na „Mokranjčevim danima“

Negotinska Etno grupa „Klasje“ gostuje na „Mokranjčevim danima“

377
0

Etno grupa „Klasje“ Osnovne škole „Vuk Karadžić“ obeležava deceniju postojanja i rada nastupom na ovogodišnjem festivalu „Mokranjčevi dani“. Ponovni susret „Klasja“ i džez muzičara Jovana Maljokovića na programu je 16. septembra.

Foto: Privatna arhiva

Saradnja Jovana Maljokovića i osnivača Etno grupe „Klasje“, učiteljice Dušice Đurđić,  počela je još pre sedam godina, zajedničkim nastupom na 47. „Mokranjčevim danima“, kada su se publici predstavili izvođenjem autorskih kompozicija, tada mlade etno grupe, u džez aranžmanu.

Ponovni poziv za zajednički nastup usledio je u susret ovogodišnjem  festivalu, pa dugogodišnji horovođa i dirigent „Klasja“, Dušica Đurđić ne krije svoje iznenađenje:

„Nisam sigurna kako je gospodin Maljoković došao do snimka i kako je čuo naše izvođenje pesme „Negotine grade“. Tada, pre sedam godina,  usledio je poziv za učešće na festivalu. Zaista smo bili iznenađeni, pa i ovogodišnjim pozivom. Kompozicija koju smo izvodili  doživela je i međunarodnu  razmenu. Sada radimo još dve kompozicije. Naš dugogodišnji saradnik Saša T. Grujić se potrudio da ih napravi u džez verziji i srećna sam zbog toga što se od tada nižu mnoge kompozicije čiji su stihovi obojeni lepotom Negotina i negotinskom Krajinom. Naša etno grupa je i specifična po tome što izvodi autorske pesme. Samo ih mi pevamo i to se oseća.“

Saša T. Grujić, Đino Maljoković, Dušica Đurđić i Dejan Kojčinović; Foto: Privatna arhiva

U protekloj deceniji „Klasje“ je nanizalo pravu nisku bisera pesmama i nastupima, a manifestacije u gradu se ne mogu zamisliti bez učešća mališana iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“  koji svoje prve muzičke korake čine uz učiteljicu Dušicu Đurđić.

„Moja želja i jeste da deca budu nosioci Etno grupe, i da svojom pesmom pronose istoriju grada. Upoznaćete na ovogodišnjem festivalu četvrtu generaciju „Klasja“, pet devojčica koje po prvi put nastupaju na ovakvom velikom događaju. Mi ćemo se predstaviti uz Jovana Maljokoviča i Balkan salsa bend trećeg festivalskog dana, 16. septembra od 20 sati na sceni Doma kulture.“

Biti učitelj i misionarski raditi kao horovođa nije bilo nimalo lako u proteklih deset godina. Ljubav prema muzici, ističe ona, vodila je dok je bila učenik škole „Vuk Karadžić“, ali i onda kada se našla sa druge strane katedre, kao prosvetni radnik.

„Ja sam sa šest godina krenula u školu i počela da pevam u horu ove škole. Ta ljubav, kroz hor Dragane Pujić i Aleksandra Mišića, je ostala u meni. Muzika je deo mog života. Muzika je u mom srcu. Sećam se prvih „Mokranjčevih dana“ koje sam posetila. Imala sam tada deset godina. U kuću velikog kompozitora ulazilo se iz Dositejeve ulice, to je bilo mnogo davno, ima pola veka od tada. Ono na šta sam posebno ponosna je što sam bila učesnik mnogih „Mokranjčevih dana“ sa gradskim horom, horom Pedagoške akademije. Kada sada pomislim na festival i sve godine i decenije unazad najvrednije je Natpevavanje. Mnogo je programa koje ću zaista pamtiti, to je jedan kaleidoskop. Volela bih da Hor “Glinka” ponovo bude gost festivala“, dodaje Dušica Đurđić.