Naslovna Društvo Negotinska Crkva Svete Trojice obeležila hramovnu slavu

Negotinska Crkva Svete Trojice obeležila hramovnu slavu

707
0

Praznik Silazak svetog Duha na apostole sa posebnom radošću proslavili su danas vernici u Negotinu budući da nova crkva nosi ime Svete Trojice, pa je i današnji praznik hramovna slava negotinskog sabornog hrama.

U Crkvi Svete Trojice u Negotinu tim povodom okupio se veliki broj vernika iz Negotina i okoline da prisustvuju svetoj prazničnoj liturgiju koju su služili sveštenici Crkvene opštine Negotin, jereji Marko Pajčin, Marjan Kerčulj i Marko Jokanović uz sasluženje crkvenog hora pod upravom Svetlane Kravčenko.

Ovaj veliki pravoslavni praznik obeležava se u  spomen na silazak Duha Svetoga na apostole. Pošto se ovaj veliki događaj odigrao 50 dana posle Vaskrsenja Hristovog, i praznik se uvek slavi 50. dana posle Vaskrsa, pa stoga uvek pada u nedelju i zove se još i Pedesetnica.

Čitava služba Pedesetnice, za koju je karakteristično to da je vrlo svečana i uzvišena, predstavlja razradu svakodnevne liturgijske pesme u čast Svete Trojice: „Videsmo Svetlost istinsku; primismo Duha Nebeskoga; nađosmo veru istinitu, klanjajući se nerazdeljivoj Trojici, jer nas je Ona spasla“.

U službama ovoga dana mnogo puta se peva i molitva Duhu Svetome: „Carju Nebesnij“.

Izgradnja negotinske Svete Trojice ili nove crkve započela je 8. maja 1872.   Osnovni radovi su završeni 1874. godine, dok su naredne dve godine bile posvećene radovima u unutrašnjosti hrama. Crkva je osveštana na Đurđevdan 1876.

Skoro tri decenije nakon osvećenja, 1901. godine, urađeni su sadašnji ikonostas, čija je rekonstrukcija u toku, kao i živopis. Oslikali su ih akademski slikar Stevan Todorović i njegova supruga Poleksija, dok je svod živopisao Todorovićev učenik Milisav Marković.

Saborna crkva Svete Trojice u Negotinu je jednobrodna građevina, izuzetnih arhitektonskih rešenja, sa visokim zvonikom, a predstavlja nepokretno kulturno blago kao spomenik kulture.