Naslovna Društvo Negotinska Crkva Rođenja Presvete Bogorodice slavi 220 godina postojanja

Negotinska Crkva Rođenja Presvete Bogorodice slavi 220 godina postojanja

715
0

Na temeljima crkve brvnare, 1803. godine podignuta je crkva posvećena Roždestvu Presvete Bogorodice. Dvodnevnim svečanostima 22. i 23.septembra biće obeležen jubilej od 220 godina postojanja stare negotinske crkve.

Stara negotinska crkva predstavlja istorijski i kulturni spomenik od neprocenjive vrednosti koja ima i izuzetnu etnografsku vrednost zbog spomenika koji se nalaze u njenoj porti.

Njeni graditelji, s početka 19. veka, ukopali su nekoliko stepenika u zemlju i tako je sakrili od pogleda turskih osvajača. Danas je stara negotinska crkva ili kako je Negotinci nazivaju Hajduk Veljkova, jer se spolja neposredno uz oltar nalazi grob slavnog branitelja Krajine, Veljka Petrovića, nezaobilazno mesto putnika namernika.

Crkvena opština Negotin dvodnevnim aktivnostima obeležiće 22 decenije postojanja ovog hrama.

„Naša crkva u Negotinu posvećena Roždestvu Presvete Bogorodice proslavlja  220 godina postojanja. To je za sve nas značajan jubilej. Povodom ovog velikog jubileja Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion posetiće Negotin služiće večernju službu u subotu 23. septembra  od 17 sati. Nakon toga, u saradnji sa Istorijskim arhivom Negotin od 18 sati i 30 minuta u Negotinskoj gimnaziji biće održano predavanje  profesora doktora Uroša Šešuma na temu „Negotin i Krajina 1803 – 1833. godine. Obeležavanje ovog značajnog jubileja stare negotinske crkve biće nastavljeno u nedelju 24. septembra kada će vladika timočki Ilarion služiti svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice sa početkom u 8 sati i 30 minuta. Pozivamo vernike da se pridruže proslavi ovog velikog i značajnog jubileja“, kaže za NG portal protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski.

Nakon jutarnje službe u porti stare negotinske crkve biće održan prigodan umetnički program u kome će nastupiti  Dečiji crkveni hor kojim diriguje Magdalena Antić, hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ sa dirigentom Danilom Perkovićem i Etno grupa “Marinika” pod upravom Danijele Marković.