Naslovna Društvo Negotinska bolnica konačno dobila centralni dovod kiseonika

Negotinska bolnica konačno dobila centralni dovod kiseonika

1230
0

Zdravstveni centar u Negotinu konačno je dobio centralni dovod kiseonika za 65 bolničkih mesta na Internom, Grudnom i Odeljenju neurologije.

Uvođenje sistema za dovod kiseonika, neophodnog za zbrinjavanje pacijenata kojima je kiseonik neophodan, ovoj zdravstvenoj ustanovi omogućilo je resorno ministarstvo. Investicija je vredna 8.019.460 dinara, od kojih je sam centralni dovod kiseonika koštao 1,7 miliona a prateći građevinski radovi skoro 6,3 miliona.

Građevinske radove vezane za projekat centralnog razvoda gasova su obavile ekipe „Đerdap usluga“, dok su radovi na razvođenju sistema i postavljanju podstanice bili povereni Kompaniji „Messer tehnogas“.

“U tri klinička odeljenja u staroj bolnici, Grudno, Interno odeljenje, zatim Odeljenje neurologije imamo 65 razvodnih mesta povezanih na centralni dovod kiseonika. Sa njime smo komotniji. Za pacijente će biti mnogo bolje, a za medicinske sestre koje vuku boce teške 80 kilograma kroz hodnik je ovo veliko rasterećenje”, kaže dr Jasmina Jelenković, specijalista pneumoftiziologije i vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Centralni dovod kiseonika medicinskom osoblju daje mogućnost da u proširenom kapacitetu zbrinjava obolele od kovida sa težom kliničkom slikom.

Medicinski kiseonik, dodaje dr Jelenković, ima značajnu primenu u terapeutske svrhe, bilo da je u pitanju aktuelna pandemija kovida kod koje je jedna od indikacija lečenje hipoksičnih stanja kada  kiseonik padne ispod određenog nivoa, ali i kod lečenja drugih bolesti koje, takođe, zahtevaju kiseonik.

 “Ono što je jako bitno kod ovog projekta je da je ostavljena i mogućnost za razvod gasova u doglednom periodu za novu bolnicu i intenzivne jedinice, operacionim salama hirurgije, ortopedije, urologije, ginekologije”, navodi v.d. direktora Zdravstvenog centra.