Naslovna Društvo Negotinska biblioteka u korak sa digitalizacijom 21. veka

Negotinska biblioteka u korak sa digitalizacijom 21. veka

326
0

Narodna biblioteka „Dositej Novaković“, u susret obeležavanju 18 decenija postojanja, radi na opremanju matične službe i svojih ogranaka, a programskim sadržajima knjigu promoviše i čini dostupnom čitaocima.

Ogranak Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ u Štubiku; Foto: Biblioteka

Zahvaljujući prvom episkopu Eparhije timočke Dositeju Novakoviću, koji je 29. septembra 1846. godine osnovao Čitalište, Negotinci se već 178 godina druže sa knjigom. Nakon negotinskog, svoje čitalište dobija Radujevac a 1880. godine i Štubik.  Društvene prilike tokom dva veka uslovile su zatvaranje čitaonica u ovim krajinskim selima, ali je Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ u proteklim decenijama otvorila tri svoja ogranka u Jabukovcu, Kobišnici i Prahovu.

Nakon mnogo godina Štubik je ponovo oživeo druženje sa knjigom pa je kraj 2023. godine, za ovu ustanovu kulture bio u znaku otvaranja četvrtog ogranka u ovom selu. Knjige su najviše radosti donele najmlađim meštanima ovog krajinskog mesta. Ogranak u Štubiku će za pozajmljivanje knjiga biti otvoren dva puta nedeljno, utorkom i petkom, ali će po potrebi, kako najavljuju iz ove ustanove kulture, rad biti pojačan ako zainteresovanost meštana bude bila veća.

Narodna biblioteka je matičnu službu u Negotinu ali i svoje ogranke učinila digitalizacijom dostupnom svakom korisniku koji koriščenjem aplikacije preko telefona ili računara može da pogleda kojih naslova ima u fondu i rezerviše željenu knjigu. Time je ova ustanova kulture ispunila standarde automaticaije svog poslovanja i stala uz rame biblioteka u Srbiji.

„U proteklom periodu bavili smo se poboljšanjem uslova rada kao i automatizacijom poslovanja u ograncima biblioteke. Uspeli smo, uz pomoć Ministarstva kulture, kroz projekat koji smo realizovali, da automatizujemo pozajmicu knjiga u sva četiri ogranka i za ove namene ministarstvo je uložilo 630.000 dinara. Od resornog ministarstva za opremanje ogranka u Štubiku dobili smo 520.000 dinara i u ovaj značajan posao lokalna samouprava uložila je 617.405 dinara. Prostor nam je ustupila Mesna zajednica u Štubiku i ljudi i meštani su ga i uredili za potrebe biblioteke. Ovaj novi ogranak naše biblioteke opremljen je zahvaljujući Narodnoj biblioteci Srbije, Matičnoj biblioteci iz Bora. Za početak smo, poštujući standarde, biblioteku u Štubiku opremili sa 2500 naslova“, kaže za NG Portal Suzana Sirotović, direktorka Narodne biblioteke „Dositej Novaković u Negotinu.

Zaposlene u ovoj ustanovi kulture čeka obeležavanje velikog jubileja, 180 godina postojanja i rada, i za njega se programski treba dobro pripremiti. Jedan od zadataka je uređenje prostora na čijem se policama nalaze naslovi za odrasle.

„Ono na čemu treba raditi u narednom periodu je uređenje samog ambijenta odeljenja za odrasle. Police koje su iz šezdesetih godina prošlog veka imaju svoj vek trajanja i radi se na tome da se uz pomoć Ministarstva kulture i lokalne samopurave one zamene. Sama ponuda knjiga jeste dobra i osluškuju se potrebe naših korisnika pa se shodno tome nabavlja beletristika, stručna literatura i dečija knjiga. Revizija knjiga i povlačenje knjiga u depo se vrši redovno. Naslovi koji nisu nijednom pozajmljeni u roku od tri godine se povlače u depo i na njihovo mesto dolaze novi naslovi. Naša biblioteka godišnje nabavlja, po propisima od 2.500 do 3.000 naslova što znači da se prilikom godišnjeg rashoda ta cifra ne premašuje. Među knjigama je dosta oštećenih ali i izgubljenih, onih koje nisu vraćane“, kaže Suzana Sirotović.

Biblioteka u Negotinu se, sem svoje osnovne delatnosti koju vrši, u proteklim godinama bavila i programskeim sadržajima kojima je afirmisala svoj rad ali i korisnicima, pa je, pre svega deci, pružala nove programske sadržaje da u lepo opremljenom prostoru druguju sa knjigom koja ih vodi u najskrivenija i najudaljenija mesta i tako pomaže da obogate svoj rečnik i putuju svetom.

„Prve čitalačke navike se upravo stiču u našem prostoru, druženjem sa knjigom i bibliotekarima. Zaista se mnogo radi na približavanju knjige našim najmlađim korisnicima. Zato upravo za njih osmišlajvamo nove aktivnosti. Pokrenuli smo krajem godine bibliotečku dramsku sekciju „BibTiNegotin“, školu glume gde sa Stefanom Cokićem, glumcem iz Zaječara dva puta nedeljno naši mladi sugrađani rade. Trenutno se priprema pozorišna predstava koju će publika biti u prilici da vidi u maju. Želimo da našim malim sugrađanima koji leto provode u gradu damo priliku da se druže i da im bogatimo leto“, ističe Suzana Sirotović.

Realizacija novih ideja, od novih izdavačkih poduhvata pa do novih sekcija, počela je svečarski 27. januara kada je Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ obeležila svoj Dan. Prvi put je ova ustanova kulture na Savindan obeležila jdan kada je Negotinsko čitalište 27. januara 1909. godine ukazom kralja Petra Karađorđevića dobilo status javne biblioteke.

Bila je to prilika da se najvredniji i najverniji čitaoci u protekloj godini i nagrade. Među njima najviše knjiga pročitali su: Tadija Lazić, budući prvak, kao i školarci Marija Ninić i Mihael Vladović. U kategoriji starijih nagrađeni su: Aleksandar Stojković, Anđela Marinović, Mirosinka Marković, Danijela Tadić i Slavica Janković.

Aktivni su bili čitaoci i u ograncima a među najaktivnijim Kobišničanima su: Konstantin Milić, Magdalena Paunović i Dragica Mihajlović. I jabukovački ogranak Narodne biblioteke je nagradio svoje verne čitaoce: Emilijanu Milosavljević, Kostu Gojkovića i Kristinu Vojkić. Među prahovskim čitaocima najaktivniji su bili: Sofija Jovanović, Anđela Jonović i Nena Lukić.