Naslovna Kultura Negotinska biblioteka publikovala novu knjigu dr Špira Vukovića

Negotinska biblioteka publikovala novu knjigu dr Špira Vukovića

609
0

“Negotin i Krajina, moj (drugi) zavičaj” naslov je knjige Špira Vukovića, doktora pravnih nauka koji je ovih dana publikovala Narodna biblioteka “Dositej Novaković”.

Reč je o knjizi koja opisuje Negotin i Кrajinu sredinom 20. veka, a posebno deo istorijata negotinskog pravosuđa i posvećena je Dragoljubu Dragiju Todoroviću, kako autor kaže, „legendarnom sudiji i predsedniku Sreskog i Okružnog suda u Negotinu“.

Špiro Vuković rođen je 1932. godine u Кumboru (Crna Gora), diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, 1957. godine i samo godinu dana kasnije došao je u Negotin, gde je prvo zaposlenje imao u Narodnom odboru opštine Negotin.

Ubrzo je premešten u Okružni sud u Negotinu i na funkciji predsednika u ovom sudu bio je do 1963. godine, kada je izabran za sudiju, a potom i za predsednika Okružnog suda u Zaječaru. U Beograd je prešao 1969. godine, i bio je, između ostalog, predsednik Četvrtog opštinskog suda, a kasnije i sudija Vrhovnog suda Srbije.

“Špiro Vuković je privukao moju pažnju kada je Biblioteka dobila na poklon njegovu prvu knjigu „Od prognanika do odbornika“ u kojoj je autor značajan deo posvetio Negotinu i Кrajini, gde je započeo svoju radnu karijeru. Stupio sam u kontakt sa njim, zahvalio se na poklonu i zaista se osetio počastvovanim, kada sam od njega, letos, dobio rukopis nove knjige „Negotin i Кrajina moj (drugi) zavičaj“ uz želju da Biblioteka bude izdavač. Ceo sadržaj knjige Špiro je posvetio vremenu koje je proveo u Кrajini, u Negotinu i potom Zaječaru. Opisujući svoju biografiju autor efektno pripoveda i o ljudima ovoga kraja, načinu života, običajima, o opštim i društveno-političkim prilikama u Negotinskoj Кrajini, o poseti Josipa Broza Tita… Posebno treba istaći deo posvećen Rukometnom klubu „Hajduk Veljko“ i njegovim uspesima, igračima, a naročito utakmici sa rukometnom reprezentacijom Rumunije”, kaže Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković”.

Špiro Vuković bavio se sportom a bio je i član uprave ili predsednik više sportskih klubova, između ostalih i predsednik muškog Rukometnog kluba „Hajduk Veljko“ iz Negotina i to u doba njegove prve igračke generacije, koja je, kaže, sportskim i ljudskim kvalitetima osvojila nepodeljenu ljubav svojih sugrađana.

 “I za ceo sadržaj knjiga, a posebno za fotografije, zaista me je iznenadilo kako se i posle toliko godina, Špiro Vuković seća imena, ne samo sudija sa kojima je radio, nego i mnogih drugih osoba sa grupnih fotografija, imena rukometaša i brojnih više ili manje značajnih ličnosti u Negotinu, 60-ih godina. Knjiga je izašla dva meseca kasnije u odnosu na planirani rok, ali se nadam da ćemo uskoro imati prilike da organizujemo dolazak dr Špira Vukovića i predstavljanje knjige”, kaže Milorad Grbović.

Značajan deo knjige dr Špira Vukovića čini i više od 80 fotografija, među kojima su slike ovog kraja, dolazak Tita u Negotin, grupne fotografije zaposlenih u sudstvu i fotografije igrača Rukometnog kluba “Hajduk Veljko”.