Naslovna Kultura Negotinska biblioteka proslavila Svetog Luku

Negotinska biblioteka proslavila Svetog Luku

552
0

Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ obeležila je slavu posvećenu jevanđelisti Svetom Luki. Zahvaljujući prvom episkopu timočkom Dositeju Novakoviću, negotinska bibiloteka postoji skoro 18 decenija.

Te daleke 1846. godine na dan Svetog Luke Negotinci su prisustvovali otvaranju svog Čitališta na inicijativu Dositeja Novakovića, episkopa Eparhije timočke na svečanosti koja je održana povodom rođendana knjaza Aleksandra Karađorđevića.

Negotin je u to vreme bio administrativni, trgovački, kulturno obrazovni i duhovni centar istočne Srbije pa ne čudi da je pored Beograda, Smedereva, Kragujevca, Požarevca i Užica knjiga dobila posebeno mesto na istoku Srbije. Ukazom kralja Petra Karađorđevića  od 1909. godine Čitalište dobija status javne biblioteke.

Danas je u prisustvu, sveštenika, gostiju i zaposlenih u ovoj kulturnoj ustanovi našeg grada presečen slavski kolač čime je po 176. put obeležena slava posvećena jevanđelisti Luki.

“Biblioteka je kao i sve druge biblioteke prolazila kroz različite periode sa prekidima u radu, ali danas smo jedna moderna biblioteka koja prati sve savremene tokove naših čitalaca i trudimo se da na obostrano zadovoljstvo izađemo u susret najmlađim i onim starijim korisnicima biblioteke. Raznovrsni programi koji se organizuju radi promovisanja čitanja, pisane reči, druženje sa bibliotekarima, to je nešto što je veoma bitno i neophodno za naše mališane. Njih na poseban način i dočekujemo sa puno pažnje, ljubavi jer znamo da je taj prvi kontakt sa bibliotekom veoma bitan”, rekla je za NG portal Suzana Sirotović, direktorka Narodne biblioteke “Dositej Novaković”, čestitajući današnji praznik zaposlenima.

Gosti su bili u prilici da čuju i nagrađenu radio reportažu “Ja sam ono što je ostalo od mene” novinarke Zdenke Tomić.

Reportaža je posvećena Mirku Petkoviću, književniku, slikaru i prvaku Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, nastala u produkciji nekadašnje Radio televizije “Krajina” a koja je 1999. godine na Internacionalnom festival reportaža u Somboru nagrađena bronzanom poveljom.

Bio je to uvod u tradicionalnu dodelu Nagrade “Mirko Petković” za književno stvaralaštvo, poeziju, kratku prozu, esej ili književni prikaz. Prva nagrada ove godine pripala je Nenadu Mitroviću iz Bora.

Narodna biblioteka “Dositej Novaković” uručila je i ove godine Nagradu “Čika Andra”, najmlađima koji tek ulaze u svet pisane reči.

Nagradu je ove godine ponela Mirjana Luković učenica trećeg razreda Poljoprivredne škole sa domom učenika “Rajko Bosnić”, dok su pohvaljeni za svoje stvaralaštvo: Kristina Blagojević iz Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Staša Andrejević iz škole “Vera Radosvaljević i Nemanja Ivanović iz kobišničke škole “Stevan Mokranjac”.

Danas su uručene i  jubilarne nagrade zaposlenima u ovoj ustanovi kulture Nadeždi Bak, Slađani Kračunović i Suzani Sirotović.