Naslovna Kultura Negotinki Teodori Stojić druga nagrada na Međunarodnom festivalu TIN 2018.

Negotinki Teodori Stojić druga nagrada na Međunarodnom festivalu TIN 2018.

541
0

Bianka Mutu iz Rumunije i Tatjana Savatić iz Novog Sada dobitnice su gran prija na 39. Međunarodnom festivalu zabavne muzike za decu i mlade TIN 2018. u Donjem Milanovcu. Negotinka Teodora Stojić osvojila je drugu nagradu.

Teodora Stojić

Bianka Mutu gran pri je osvojila za interpretaciju pesme „Pe strada Ghiocei“ za koju je muziku i aranžman uradio Temistocle Popa, a tekst Marian Sterem a Tatjana Savatić za kompoziciju “Istagram”, čiji je autor Marina Adamov.

Dečji žiri je prvu nagradu u dečjoj kategoriji dodalio Eleni Crnomarković iz Novog Sada za pesmu “Zujalica”, a drugu Teodori Stojić za pesmu “Postoji nešto” o Heleni Dimitrijević za “Pokidanu lutku”. Trećeplasirana je Itana Paunović sa pesmom “Ključić za uspeh”.

Žiri mladih je prvu nagradu dodelio Ivi Čičovački iz Sombora za pesmu “Možda”, drugu Jani Crnomarković za “Nema pesme” i Ognjenu Janjiću za “Čarobno je volim reći”, dok je trećeplasirana Antonia Alexandrescu iz Rumunije za pesmu: „Lie Românie“.

Najviša odličja festivala osvojile su Bianka Mutu iz Rumunije i Tatjana Savatić iz Novog Sada, foto: Ana Mutu

Najbolji solista, po oceni stručnog žirija, u kategoriji dečje muzike je Bojana Srdanović, a u kategoiji zabavne muzike za mlade Katarina Gavrilović.

Nagrade za najbolji tekst osvojili su Vicko Vid Vukelić za pesmu ,,Postoji nešto” u dečjoj konkurenciji i Dubravka Stošić za pesmu ,,Zašto” u konkurenciji zabavne muzike za mlade.

Nagrađeni su i najbolji kompozitori u obe kategorije. Lado Leš je za kompoziciju “Hoću da volim” dobio prvu nagradu u kategoriji dečje muzike, Jovan Adamov za “Čokoladne poljupce” drugu, a Bratislav Zlatković za kompoziciju ,,Šta je to” treću. U kategoriji zabavne muzike za mlade prvu nagradu je osvojila Marija Stojanović za kompoziciju ,,Idemo na more“, drugu Lado Leš za kompoziciju ,,Možda“ i treću Đole Marković za pesmu ,,Volim geografiju“.

“Još jednom se pokazalo da je festival TIN opravdao svoje postojanje i postao stecište zabavne muzike za decu i mlade i da na ovom festivalu, koji raspolaže sa malim sredstvima, dolaze najbolji kompozitori kao i solisti iz čitavog regiona. Ocena stručnog žirija, prisutnih autora i publike je da je ovogodišnji TIN ponovo podigao lestvicu vrednosti festivala i pored nedostatka sredstava i organizatoru dao težak zadatak da sledeći festival, jubilarni 40. dostigne prethodne”, istakao je Nenad Ilijić, idejni tvorac i direktor ovog festivala čiji je hor ,,Devojčice sa Dunava“  pratio sve izvođače.

Organizator festivala je, inače, Centar za kulturu Donji Milanovac, a pokrovitelj Opština Majdanpek. Završetkom ovogodišnjeg TIN-a počele su pripreme za naredni, pa je tako raspisan konkurs za nove kompozicije, koji traje do 31.januara naredne godine.