Naslovna Kultura Negotinka Nataša Šucić osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista u Tivtu

Negotinka Nataša Šucić osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista u Tivtu

559
0

Nataša Šucić, maturantkinja Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ u Negotinu u klasi Marine Milojković osvojila je prvu nagradu sa 98,5 poena na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Crnoj Gori.

foto: arhiva porodice

Drugo Međunarodno pijanističko takmičenje u Tivtu okupilo je skoro 200 kandidata u disciplinama klavir solo, klavirski duo četvororučno i korepeticija, iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Albanije, Ukrajine, Litvanije, Kine, Meksika, Izraela i Crne Gore.

Nataša Šucić, učenica četvrtog razreda negotinske Umetničke škole “Stevan Mokranjac” takmičila se u disciplini solo klavira, u F kategoriji rođenih 1999. i 2000. godine.

foto: arhiva porodice

Žiri u sastavu: Vladimir Mlinarić (Slovenija), profesor klavira na Akademiji za glasbo u Ljubljani i korepetitor na “Mozarteumu” u Salzburgu, Vladimir Babin (Hrvatska), docent i vanredni profesor klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb, Dejan Sinadinović (Srbija), pijanista, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Bpeogradu, Bojan Martinović (Crna Gora), dekan Muzičke akademije Cetinje i Jurij Kot (Ukrajina), pijanista i profesor klavira na Nacionalnoj akademiji “Čajkovski” u Kijevu, u ovoj kategoriji Nataši Šucić je dodelio jedinu prvu nagradu, a Ivi Drekalović iz Podgorice, specijalnu.

“Svirala sam Bahov Preludijum i Fugu u H molu, II sveska DTK, zatim Betovenovu Patetičnu sonatu, kompoziciju Novembar iz Godišnjih doba Čajkovskog i Debisijevu Potopljenu katedralu. Program je morao da traje do 20 minuta. Program za ovo takmičenje intenzivno sam pripremala od februara”, kaže Nataša Šucić, koja se priprema i za upis na Akademiju umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Inače, Međunarodno pijanističko takmičenje u Tivtu organizuje tamošnja Muzička škola Tivat. Pokrovitelji ovog velikog takmičenja kojem je cilj da talentovanim muzičarima ponudi “mogućnost da pronađu svoj put kroz svet umetnosti” su Ministarstvo prosvjete Crne Gore, Opština Tivat, Aerodromi Crne Gore, Porto Montenegro, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, AMS Pionir Tivat, Turistička organizacija Tivat i kompanija Monteccatini.