Naslovna Društvo Negotinka Bojana Danković i pobednici “Evropskog dnevnika” u Budimpešti i Ljubljani

Negotinka Bojana Danković i pobednici “Evropskog dnevnika” u Budimpešti i Ljubljani

422
0

Bojana Danković, učenica Negotinske gimnazije, jedna od nagrađenih na 12. konkursu „Evropa i ja“ boravila je sa svojom mentorkom, Vesnom Stanković na nagradnom putovanju u Budimpešti i Ljubljani.

Bojana Danković osvojila je na 12. po redu konkursu „Evropa i ja“, koji je deo ovogodišnjeg izdanja „Evropskog dnevnika“ drugu nagradu u kategoriji bloga za svoj rad „Životna sredina i klimatske promene su važne“.

Zajedno sa Vesnom Stanković, profesorkom srpskog jezika i književnosti, ali i učenicima iz Čačka, Pirota, Кraljeva, Gornjeg Milanovca, Smederevske Palanke, Bora, Novog Sada i Vrbasa i njihovim mentorima Bojana je nedavno posetila Novi Sad, Budimpeštu i Ljubljanu.

Nakon Novog Sada, u kojem su autorima najboljih radova uručene diplome i Festivala Evrope, 9. maja za Dan Evrope, pobednici “Evropskog dnevnika” su posetili mađarsku prestonicu i obišli  čuveni Trg heroja i dvorac Vajdahunjad, kao i mađarski  parlament, a obišli su i budimski dvorac, Ribarski bastion, Matijinu crkvu i Predsedničku palatu.

Pobednici “Evropskog dnevnika” bili u prilici da uživaju u poseti Ljubljani, koja je 2016. proglašena za zelenu prestonicu Evropske unije i dvaput dobila nagradu Evropske nedelje mobilnosti. U glavnom gradu Slovenije srednjoškolci iz Srbije obišli su Ljubljanski zamak, kapelu Svetog Đorđa ali i Muzej marioneta.

“Iako nije bilo dovoljno vremena za detaljan obilazak, Budimpešta mi se najviše dopala. Vozila sam se na točku, prvi put se vozila metroom, uživala u noćnom obilasku Budimpešte. Neizmerno sam zahvalna organizatorima koji su mi ovo putovanje omogućili, a naročito Stefanu Stanojeviću, učenicima i mentorima koje sam ovom prilikom upoznala, mojoj mentorki Vesni Stanković, prijateljima i porodici  koji su me u ovome podržali”, kaže Bojana Danković.