Naslovna Kultura Događaji Negotinka Anamarija Danilović večeras nastupa u “Gvarneriusu”

Negotinka Anamarija Danilović večeras nastupa u “Gvarneriusu”

704
0

U okviru 10. ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu “FMU i Gvarnerius nagrađuju” večeras, 18. oktobra od 19 sati, na trubi se predstavlja i Anamarija Danilović.

Danilovićeva će tako biti druga Negotinka koja ima čast da nastupi u beogradskom Centru lepih umetnosti “Gvarnerius” koji je pre 25 godina osnovao naš istaknuti violinista maestro Jovan Kolundžija. Podsetimo, pijanistkinja Jasna Jeremić koja od 2005. živi u Švajcarskoj, pre pet godina u ovom prostoru svirala je u pratnji soprana Selestin Kolber i Kamij Šapiu u okviru programa “Veče opere”.

U prvom delu koncerta večerašnjeg koncerta “FMU i Gvarnerius nagrađuju” koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, flautistkinja Katarina Miljković uz klavirsku pratnju Dragane Raić izvešće kompozicije Mocarta, Ditijea i Telemana, a drugi deo će zvucima trube obojiti Anamarija Danilović koju će na klaviru pratiti Rada Pećanac.

“Sviraću dela različitih epoha. Program počinjem komadom za trubu i klavir “Legenda” kompozitora Žorža Eneska (George Enescu), a zatim ću svirati II i III stav koncerta za trubu Anrija Tomazija (Henri Tomasi) i na kraju još jedan koncert ali ovaj put za pikolo trubu kompozitora Johana Fridriha Faša (Johann Friedrich Fasch). Prve dve kompozicije su dela koja pripadaju 20. veku, a koncert na pikoli je barokni koncert. Sve pripadaju grupi najpopularnijih kompozicija za trubu, kroz koje se može pokazati virtuoznost izvođača, kao i muzikalnost i nadam se da će se dopasti publici”, kaže Anamarija Danilović.

Anamarija Danilović rođena je 1997. godine u Negotinu. Trubu je počela da svira od svoje devete godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, u klasi profesora Mileta Paunovića i profesora Predraga Tasića.

Završila je osnovne i master akademske studije u Beogradu, u klasi profesora Mladena Đorđevića. Dobitnica je nagrade “Yamaha muzičke fondacije Evrope” 2019. godine. Pohađala je  master klasove od kojih izdvaja master klas kod Erika Obiea (Eric Aubier), Andreia Kavalinskog (Andrei Kavalinski), Paco Flores (Pacho Flores), Serđo Arue Domingo (Sergio Arrue Domingo), Masimiliano Morosini (Massimiliano Morosini)…

Sarađuje sa brojnim orkestrima u Beogradu: Orkestar FMU u Beogradu, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, Simfonijski orkestar RTS-a, Beogradski simfoničari, Mladi simfoničari, IPOC (International prodigy orchestra & choir), Beogradski duvački orkestar, Orkestar MUP Republike Srbije, Orkestrom beogradskog Narodnog pozorišta, CEMAN Orchestra (Central European Academies Network Orchestra).

Ovog leta je sa svojim kolegama okupljenim oko multimedijalne opere za ansambl, tri ženska glasa, elektroniku i slike “Galileovo putovanje” u koprodukciji Muzičkog konzervatorijuma „Đuzepe Tartini“ iz Trsta, Кonzervatorijuma „Benedeto Marčelo“ iz Venecije, Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda i Akademije umetnosti u Novom Sadu, učestvovala i na turneji u Italiji sa šesnaestočlanim ansamblom sastavljenim od studenta ove četiri partnerske umetničke akademije.

„U okviru Protokola o kulturnoj saradnji između Srbije i Italije, po porudžbini Muzičkog konzervatorijuma “Đuzepe Tartini” iz Trsta nastala je multimedijalna opera “Galileovo putovanje” kompozitora Ivana Fedelea. Prvi deo turneje organizovan je od 25. avgusta do 1. septembra kada je premijerno izvedena na festivalu “Mittelfest” u gradu Čividale (Cividale) a potom i na Internacionalnom festivalu muzike u gradu Portogruaro. Drugi deo turneje započeo je 30. septembra koncertom u beogradskom Domu vojske, zatim u novosadskoj Sinagogi, u Institutu za italijansku kulturu u Beču i Teatru „Rossetti“ u Trstu.“

Anamarija Danilović rado nastupa u svom rodnom gradu, pa je ove godine neposredno pred italijansku turneju, negotinska publika bila u prilici da je sluša na koncertu u okviru „Negotinskog leta“, ali i u zvaničnom programu 55. „Mokranjčevih dana“ gde je svirala sa trubačem Davidom Surdanovićem i pijanistkinjom Miljom Videnović.

NG portal eksluzivno danas u razgovoru sa Anamarijom Danilović, saznaje da ovu ekipu naredne godine očekuje još jedan zajednički koncert.

„David Surdanović i ja smo se prijavili na Konkurs za učešće u programima promenadnih koncerata Kolarčeve zadužbine nedeljom od 11 časova u narednoj godini. I upravo smo danas dobili potvrdu da ćemo taj koncert na Kolarcu svirati 30. aprila 2022. a sa nama će tada nastupati i profesorka klavira Milja Videnović.“