Naslovna Društvo Negotincima Bojani i Milanu Laliću kuća na selu

Negotincima Bojani i Milanu Laliću kuća na selu

4082
0

Dvadesetosmogodišnji Milan Lalić i njegova godinu dana mlađa supruga Bojana rešili su veliki životni problem – stambeno pitanje. Ovaj mladi par sa sinom Ognjenom, koji uskoro puni tri godine, uskoro će se useliti u svoju kuću u selu Čubra, zahvaljujući Konkursu za dodelu besprovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće Ministarstva za brigu o selu.

Milan i Bojana Lalić; Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Milan i Bojana Lalić iz Negotina potpisali  su u Beogradu trojni ugovor o dodeli sredstava zahvaljujući kojima će kupiti željenu kuću sa okućnicom u selu Čubra kod Negotina. Ugovor je vredan ukupno 656.864, 34 dinara. Tim sredstvima, koje Lalićima dodeljuje Ministarstvo za brigu o selu, ovaj mladi bračni par rešiće stambeno pitanje.

“Nijednog se trenutka nismo dvoumili. Živimo u zajednici sa roditeljima, želeli smo da se osamostalimo i želeli smo da živimo na selu. Pronašli smo kuću koja zadovoljava naše potrebe, ima oko 70 kvadrata, okućnicu površine 7,5 ari, dovoljnu za povrtarsku proizvodnju, a nameravamo i da se bavimo voćarstvom i uzgojem krušaka viljamovki”, ističe Milan Lalić.

Lalići su jedini bračni par sa teritorije opštine Negotin koji su na Konkursu Ministarstva za brigu o selu dobili besprovratna sredsta za kupovinu seoske kuće.

“Bilo je zainteresovanih desetak bračnih parova do 45 godina starosti, ali su Lalići jedini koji su uz pomoć našeg Odeljenja za društvene delatnosti i privredni razvoj i saradnju drugih državnih organa, ispunili sve uslove i pribavili neophodnu dokumentaciju . Malo je kompleksnija procedura jer treba da se pronađe kuća, da ona ispunjava uslove u smislu regulisanih imovinsko-pravnih odnosa nepokretnosti, da poseduje kanalizaciju ili septičku jamu, vodu, struju i da ima pristup preko tvrdog puta, da joj tržišna vrednost ne prelazi 1,2 miliona dinara, da oni koji konkurišu nemaju nekretnine, da nisu sa prodavcem u krvnom srodstvu i drugih uslova”, kaže Marko Milosavljević, saradnik Odeljenja za društvene delatnosti i privredni razvoj na poslovima lokalnog ekonomskog razvoja.

Lalići će se u svoju kuću useliti čim se privede kraju neophodna procedura vezana za prenos nekretnine u njihovo vlasništvo.

“Nismo imali problem sa tim da li ćemo živeti ovde ili u selu. Počeli smo da tražimo za sebe kuću i srećom našli je. Kuća je u solidnom stanju, očekuju nas sitne popravke a verujemo i jedan sasvim dobar porodični život. Posvetićemo se gajenju hrane, voćarstvu i povrtarstvu, živeti u jednoj zdravijoj sredini”, kaže Milan Lalić.

Na Konkurs za dodelu besprovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće Ministarstva za brigu o selu stiglo je 945 prijava, a život je, istakao je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, vraćen u 651 seosku kuću.

Za ovaj program je prvobitno opredeljeno 500 miliona dinara ali je, zbog veoma velikog interesovanja, taj iznos uvećan na 686,5 miliona dinara.