Naslovna Ekonomija Negotincima 14 medalja na Festivalu rakije u Žitištu

Negotincima 14 medalja na Festivalu rakije u Žitištu

1573
0

Mali proizvođači domaće  rakije iz Negotina sa četvrtog Festivala rakije koji je održan u Žitištu vratili su se sa 10 zlatnih i četiri srebrne medalje.

Na ovogodišnje takmičenje malih proizvođača domaće rakije, u organizaciji Udruženja proizvođača voća i voćnih rakija, koje je okupilo 293 takmičara iz osam zemalja i Australije, našle su se i rakije šestorice Krajinaca.

Među 1.104 uzoraka stručni žiri ocenjivao je i 14 rakija iz Negotinske krajine.U svoj rodni grad, Negotinci su se vratili sa deset zlatnih i četiri srebrna odličja.

Veliku zlatnu medelju, po broju osvojenih bodova, za komovicu dobio je Aleksandar Lilić. Još dva  zlata ponele su dve dunjevače ovog proizvođača, dok su se srebrom okitile rakije od jabuke i šljive.

Pet zlatnih medalja na ovom takmičenju koje je okupilo male destilerije iz Srbije i okolnih zemalja, osvojile su rakije Saše Pitarevića: loza, loza barik, loza crne tamjanike i dva likera, od oraha i višnje.

Sa zlatom su se okićeni vratili i Branislav Draganović za rakiju barik loza i Vladimir Frunzarelović za komovicu.

Veliko srebro osvojila je rakija od šljiva Slaviše Milosavljevića, a istim odličjem ovenčala se i šljivovica Jadranka Ilića.

Proizvođači rakije kažu da se ovim poslom bave iz hobija, te da tradicionalni način proizvodnje ovih žestokih pića podrazumeva da destilacija mora biti dvostruka i u bakarnim kazanima. Nagrađeni Negotinci ističu da su zadovoljni rezultatima i da su se kući vratili puni utisaka. Cilj im, vele, nije osvajanje nagrada već želja da svoje proizvode učine još boljim.