Naslovna Kultura Negotinci vole džez

Negotinci vole džez

661
0

Duo Miloš Kračunović i David Jordačijević sinoć su, izvođenjem džez standarda iz raznih vremenskih perioda, učinili vreli avgustovski dan u Negotinu, prijatnijim. Koncert je podjednako obradovao i izvođače, ali i brojne posetioce koje nemaju često priliku da uživo slušaju ovaj muzički žanr.

Miloša Kračunovića negotinska publika pamti kao nekog ko je u muziku zakoračio po osećaju i svirao po sluhu, iznenađujući sredinom devedesetih ljubitelje svog nekadašnjeg benda „Čuvari snova“ improvizacijama i brzinom sviranja.

U momentu kada je odlučio da i formalno potvrdi to što ume i nastavi da se muzički obrazuje, bez problema je, i kako kaže ubrzano, završio osnovnu muzičku školu za gitaru u klasi Dimitrija Bukatarevića.

Poslednjih deset godina živi u Beču gde je sebe pronašao u džez muzici, pa je posle diploma koje je stekao na privatnom univerzitetu za džez i popularnu muziku The Jam Music Lab  i upisanih magistarskih studija, danas i jedan od njihovih predavača.

„Radim kao profesor džez gitare u Beču i uporedo kao šef tehnike u jednom studentskom domu, ali i dosta sviram. Jedan od projekata na koji sam jako ponosan je što sam, između ostalog, svirao i dve numere za novi album Erosa Ramacotija. Sarađivao sam i sa austrijskim zvezdama, a sviram i u bečkim klubovima. Nisam ja ne znam šta posebno ali mi je drago što mogu u muzici da ostavim neki pečat“, kaže Miloš Kračunović Riči.

Šesnaestogodišnji David Jordačijević, rođeni je Bečlija, a po ocu rodom iz Dušanovca kod Negotina. U Beču ga je sa Milošem Kračunovićem, za koga ima samo reči hvale, spojila ljubav prema gitari i džezu.

„Mi sviramo zajedno već dve i po godine. Džez gitara može da se svira i bez i sa pojačalom, to mi se sviđa i generalno mi se džez kao muzika sviđa. Od programa koji smo večeras svirali najviše volim „Summertime“ i „Pink Panter“ temu“, rekao je Jordačijević koji je sinoć u publici imao podršku svojih najbližih i prijatelja.

Koncert na letnjoj sceni u dvorištu Muzeja Hajduk Veljka zajedničkim snagama organizovali su Udruženje “Egokult” i Muzej Krajine.

Prijatelji koncerta bili su renomirana negotinska Vinarija „Matalj“ i Vinarija „Mura Mare“ iz Miloševa koja poslednjih godina osvaja svojim kupinovim vinom. Tehničku podršku i vizuelni svetlosni doživljaj, zasluga su ekipe „Red Danger“.

„Prezadovoljan sam koncertom, moram da kažem da sam prijatno iznenađen i brojem posetilaca jer je džez vrsta muzike koja nema veliku popularnost. Nadam da će se to ubuduće promeniti jer smatram da smo mi generacija koja mora da daje primer mlađima. Zato sam i imao veliku želju da jednog od svojih učenika, Davida Jordačijevića izvedem na scenu. On je na početku, uči tek nešto više od dve godine gitaru, ali smatram da je važno dati podršku mlađima, posebno u džezu“, ističe Kračunović koji se sinoć prvi put predstavio negotinskoj publici celovečernjim džez programom.

Ako je suditi po reakcijama prisutnih, trebalo bi da to čini češće. Publika različitih generacija koja je sinoć ispunila dvorište, a među kojima je bilo i onih koji odmor provode u našem gradu, znak je da je Negotin željan ovakvih programa.