Naslovna Društvo Negotinci u akciji prikupljanja sredstava za lečenje Miloša Medića

Negotinci u akciji prikupljanja sredstava za lečenje Miloša Medića

2933
0

U hramu Svete Trojice u Negotinu, ove subote, održano je Dobrotvorno veče koje je Kolo srpskih sestara upriličilo uz podršku kulturnih i obrazovnih institucija našeg grada i pojedinaca. Prikupljena novčana sredstva biće donirana Milošu Mediću koji čeka transplataciju bubrega u Italiji.

Miloš Medić sa majkom Dušicom

Sabrani u ljubavi, kako je u svom obraćanju rekao Marjan Krečulj, protonamesnik negotinski, naši sugrađani su na Dobrotvornoj večeri, koju su organizovale članice negotinskog Kola srpskih sestara, pokazali još jednom svoju humanost i solidarnost.

Milošu Mediću, mladiću koji od svog rođenja bije bitku za svoje zdravlje hitno je potrebna transplatacija bubrega koja mora da se obavi u Italiji i koja košta 49.000 evra. U hramu Svete Trojice je na Dobrotvornoj večeri kojoj su posebnu ljubav dali naši najmlađi sugrađani prikupljeno 69.910 dinara i 150 evra. Danas je na Milošev račun uplaćeno ukupno 116.890 dinara, zajedno sa donacijom Kola srpskih sestara.

“Moram da se zahvalim odmah na početku našoj velikoj prijateljici novinarki Suzani Mihajlović Jovanović koja je i prva pokrenula akciju preko svog NG Portala. Inspirisani njenim tekstom mi smo ispred našeg Kola već uplatili donaciju na Milošev račun. Njima treba mnogo novca za tu operaciju u Italiji pa smo osmislili da to bude donatorsko veče i da sav prilog  koji smo sakupili uplatimo kao pomoć. Podelili smo i pozivnice širom Negotina ljudima za koje smatramo da imaju dovoljno sredstava da mogu da pomognu. Na njima su brojevi žiro računa. Miloš je mlad, on je 1993. godište, život je pred njim i ako mi u lokalu ne budemo sakupili novac kako ćemo očekivati od nekog drugog”, rekla je Vesna Stanković, predsednica Kola srspkih sestara u Negotinu, milosrdne organizacije koja je i ovoga puta na tragu svoje misije, pomoć najugroženijima.

”Ono što karakteriše žene generalno, suštinski, je milosrđe, nežnost saosećajnost i mi smo pre svega sestre, majke, supruge, bake a prava žena u sebi nosi najveću iskru, milosrđe i osećanje za bolesne, siromašne, obeshrabljene. To su karakteristike svih ljudi. Do nas je da li ćemo u sebi gajiti svoju dobrotu a ja u nju verujem.”

Crkva Svete Trojice bila je u subotu hram ljubavi, a nju su pred Negotince donela deca pokazujući na svoj jednostavan način kako se pomaže u nevolji.

“Ono što je moju dušu osvojilo u Negotinu je retko danas imate u velikim gradovima da pronađete a to je solidarnsot I ljubav jedan prema drugome. Večeras smo se okupili da pomognemo našem Milošu. Svi znate  ovu priču i da veliki novac treba da se sakupi. Mi večeras činimo delo ljubavi i zajednice koje nam je Gospod ostavio. Ovo vam je dragi moji hrišćanstvo na delu“, ovim rečima obratio se protonamesnik Marjan Krečulj pozdravljajujući pre svega decu koja su uz pomoć svojih nastavnika pripremila umetnički program.

Dušica, majka Miloša Medića je svome sinu pre 12 godina donirala bubreg, sa nadom da će njegov život biti nastavljen bez daljih komlikacija. Ali su problemi sa bubregom ponovo počeli pre godinu dana.

“Moj sin se bori još od rođenja. Kada je napunio 15 godina lekari su nam rekli da njegov bubreg neće ispratiti pubertet. Moj suprug i ja smo se spremali da doniramo bubreg.  U aprilu 2009. godine obavljena je transplatacija gde sam ja bila donor. Sve je bilo u redu do pre godinu dana kada su počeli problemi. Lekari su nam rekli da nema spasa bubregu da on otkazuje. Cele ove godine je ležao u Vojno medicinskoj bolnici u Beogradu gde je ugrađena fistula i sada se sprema za dijalizu. U Italiji bi trebalo da dobije novi bubreg i da ponovo počnemo život ispočetka. Ja se zahvaljujem svima koju su večeras donirali novac i svima koji to činili i činiće. Koliki god bio taj iznos nama znači”, poručila je Dušica Medić, Miloševa majka.

U Crkvi Svete Trojice okupili su se ljudi dobrog srca koji su opet pokazali svoju humanost i rešenost da pomognu ovom mladom čoveku. Organizator programa je bilo Kolo srpskih sestara u saradnji i blagoslov pravoslavne crkvene opštine Negotin. Pomoć je pružilo Javno komunalno preduzeće “Badnjevo”, Muzej Krajine, Dom kulture “Stevan Mokranjac”.

Umetnički program su pripremili učenici Negotinske gimnazije sa svojim profesorkama Danijelom Marković i Vesnom Stanković, Osnovna škola “Branko Radičević” i nastavnici: Ema Milošević, Mateja Stanković, kao i veroučiteljica Jovana Rodić koja je pripremila i đake iz Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

U programu su učestvovali i učenici iz Osnovne škole “Vera Radosavaljević” sa svojom nastavnicom Sanjom Ilić, a prisutnima su se predstavili i učenici Umetničke škole “Stevan Mokranjac”. Svoj doprinos Donatorskoj večeri nastupom dao je i hor Hrama Svete Trojice kao i Etno grupa “Marinika”.