Naslovna Društvo Negotinci u akciji: Merna stanica značajna za životnu sredinu i zdravlje građana

Negotinci u akciji: Merna stanica značajna za životnu sredinu i zdravlje građana

652
0

U Negotinu je 21. juna potpisan ugovor o donaciji automatske merne stanice koja će građanima opštine pružiti apsolutni uvid u kvalitet vazduha. Tim povodom oglasili su se i „Negotinci u akciji“.

Foto: Dragan Veljković

Kompanija „Eliksir“, navode „Negotinci u akciji“, uslišila je zahteve njihove peticije, koju je podržalo više od 1.000 potpisnika, i donirala automatsku mernu stanicu za monitoring kvaliteta vazduha, na čemu im je ova grupa građana zahvalna.

Oni su se oglasili saopštenjem za javnost u kojem navode  da su zahvaljujući ovoj peticiji „ubrzali proces gašenja deponije koja je više nedelja gorela, time ugrožavajući zdravlje svih građana“.

„Instalacija merne stanice predstavlja značajan korak ka boljoj zaštiti životne sredine i zdravlja građana Negotina. Ova stanica će omogućiti stalno praćenje ključnih parametara kvaliteta vazduha, kao što su koncentracije čestica PM2.5 i PM10, kao i prisustvo drugih zagađujućih materija. Valja napomenuti da ovakve stanice ne poseduju opštine širom Srbije, čak i one sa višestruko više stanovnika nego što je naša opština“, navode „Negotinci u akciji“.

Oni pozivaju sve sugrađane da se pridruže  budućim akcijama i inicijativama koje će doprineti boljem kvalitetu života u našem gradu.

„Sanacija deponije je neophodna kako bi se sprečili ovakvi incidenti u budućnosti i u vezi sa tim podržavamo inicijativu kompanije „Eliksir“ da Negotin postane prvi grad bez deponije. Verujemo da je ovo samo prvi korak u nizu mera i akcija koje moramo preduzeti kako bismo dugoročno zaštitili životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takođe, želimo da naglasimo da bez obzira na sve dobrobiti u vidu radnih mesta, zapošljavanja i finansijske stabilnosti koju velikom broju ljudi u opštini Negotin pruža kompanija „Eliksir“, odgovornost prema onom osnovnom: vodi, vazduhu, zemljištu – apsolutno mora biti na prvom mestu, bez kompromisa. To moraju imati u vidu kako kompanije, tako i pojedinci“, dodaju „Negotinci u akciji“.