Naslovna Društvo Negotinci osvojili 15 medalja u brzom računanju

Negotinci osvojili 15 medalja u brzom računanju

628
0

Na drugoj Regionalnoj Olimpijadi u mentalnoj aritmetici, održanoj proteklog vikendau Zaječaru,  11 učenika  škole Malac Genijalac iz Negotina vratili se okićeni sa 15 medalja.

Druga Regionalna Olimpijada u Zaječaru okupila je više od 60 učenika našeg regiona i Kruševca koji su se nadmetali u brzom računanju u sedam kategorija u tri uzrasne grupe.

Učenici su svoje znanje morali da pokažu na pismenom delu rešavajući, u zavisnosti od uzrasnih grupa, 60 do 80  zadataka za 15 minuta, koristeći drevnu japansku računaljku Soroban.

Usmeni deo takmičenja, ili mentalno računanje, predstavljao je pravi izazov za ove đake koji u mili sekundama sabiraju i oduzimaju velike nizove brojeva, a za posetioce poseban doživljaj koji donosi zaista mnogo uzbuđenja.

Negotinski polaznici škole Malac Genijalac, koja u našem gradu postoji već dve godine i kroz koju je do sada prošlo oko 70 učenika, sa Olimpijade su se vratili okićeni sa 15 medalja.

Katarina Popović

Olimpijadu su otvorili najmlađi u A kategoriji, a hrabro se za negotinsku školu Malac Genijalac borila Katarina Popović, koja je ostvarila zapažen rezultat na pismenom delu takmičenja.

Sergej Njegušić, Svetlana Pavlović, Milica Rajić, Jana Jonović

U kategoriji januarske B grupe medalje su osvojile Svetlana Pavlović (bronzu na  usmenom delu)  i  Jana Jonović (bronzu u mentalnom računanju). Sergej Njegušić je sa Olimpijade poneo dve medalje, kao i Milica Rajić, inače prvi stipendista škole, koja je svojim dvostrukim uspehom opravdala poverenje koje joj je Škola ukazala.

Najveća i najduža  bitka brojevima vodila se među polaznicima koji su svoje školovanje započeli u septembru.

Medalja i za Nikolu Miloševića, jednog od najmlađih učesnika Olimpijade

Za prvo mesto u završnici mentalnog računanja borili su se Nikola Milošević, koji ima samo šest godina i Helena Stevanović.

Helena Stevanović

Jedan od najmlađih učesnika Olimpijade Nikola Milošević osvojio je srebrnu medalju, dok je Helena Stevanović, pored zlata u mentalnom računanju, osvojila i bronzu za pismeni deo.

Završnica Olimpijade bila je u znaku učenika sa naprednog nivoa koji su pored sabiranja i oduzimanja morali, na pismenom delu, da pokažu znanje u množenju brojeva.

Anđelina Njegušić

Anđelina Njegušić, koja se takmičila u B kategoriji, nakon odlično urađenog testa, osvojila je zlatnu medalju u mentalnom računanju.

Najviše uzbuđenja donelo nadmetanje najstarijih učenika u C grupi. Teodora Trokanović osvojila je dve medalje, i to bronzu na pismenom delu i srebro u mentalnom računanju, dok je Petar Begović osvojio bronzu u mentalnom računanju.

Jovan Milošević, Teodora Trokanović, Petar Begović

Najuspešniji takmičar druge regionalne Olimpijade je Jovan Milošević koji se okitio dvema zlatim medaljama, nakon uspešno urađenog testa i pobede na mentalnom računanju.

Jovan za sobom već ima veliki uspeh, osvojeno osmo mesto u mentalnom računanju, u konkurenciji 250 učesnika iz Evrope,  kao i  bronzanu medalju na pismenom delu, koju je doneo sa Evropskog takimčenja Mentalne aritmetike, održanog  u junu ove godine u Beogradu.