Naslovna Kultura Negotinci od 10 do 27 godina u projektu “Edukativne filmske radionice 2”

Negotinci od 10 do 27 godina u projektu “Edukativne filmske radionice 2”

408
0

U organizaciji Kreativnog udruženja Nego, juče je  u prostorijama Kola srpskih sestara u Negotinu počela realizacija projekta “Edukativne filmske radionice 2”. Završetak projekta je u avgustu kada će biti dodeljene i nagrade najuspešnijim učesnicima.

Ministarsvo kulture i informisanja i ove godine podržalo je Kreativno udruženje “Nego” koje će do 9. avgusta realizovati projekat “Edukativne filmske radionice 2”.

U petak, 2. jula je u prostorijama Kola srpskih sestara u Negotinu počela njegova  realizacija kroz pet radionica na kojima su se polaznici upoznali sa svim aspektima koje jedan kratak dokumentarni ili umetnički film treba da  poseduje.

Glumačku radionicu realizovala je Marija Stanković, o lepom pisanju i razrađivanju scenarija govorila je Vesna Stanković. Sa  filmskom muzikom učesnike radionice je upoznala Danijela Marković, sa fotografijom na filmu Dragana Jaćimović,  a radionicu o kadrovima filma, snimanju i montaži održala je Dušanka Botunjac.

“Cilj ovog projekta je da deca i mladi u projektu po svojoj slobodi naprave kratak film do 10 minuta na temu koja je njima bliska. To može da bude kratak dokumentarni ili kratak umetnički film gde će oni pokazati svoje interesovanje i kreativnost. Svi filmovi ući će u izbor za nagradu. Za prvo mesto nagrada je 6.000 dinara, za drugo četiri, a za treće dve hiljade dinara. Učesnici projekta imaju rok da narednih 20 dana osmisle, nasnime i montiraju filmove i proslede ih nama. Mi ćemo im biti podrška da razreše neku dilemu i pomognemo”, kaže Vesna Stanković, autor projekta “Edukativne filmske radionice 2”  i dodaje da će od 22. jula do 9. avgusta filmovi biti editovani na youtube kanal udruženja “Nego”.

U projektu ove godine učestvuje 11 polaznika koji su juče pohađali radionice. Jedan broj dece i mladih filmske radionice ispratilo je i online. U projektu učestvuju deca od 10 do 27 godina. Sva ostvarenja sa ovogodišnjeg projekta biće prezentovana javnosti 9. avgusta.

“Ja očekujem i ove godine da se prijatno iznenadim. Imam utisak da, radeći i kao prosvetni radnik, ljudi često potcenjuju mlade ljude, pogotovu decu, smatrajući da su mali i da su im neka druga interesovanja a onda kada vidimo šta su oni napravili zaista se prijatno iznenadimo. Ne znam šta da očekujem i to mi se sviđa”, sa osmehom nam poručuje Vesna Stanković, autor projekta i jedan od radioničara.