Naslovna Kultura Negotinci obeležili Svetski dan horskog pevanja

Negotinci obeležili Svetski dan horskog pevanja

163
0

Koncertom koji je napunio salu Doma kulture “Stevan Mokranjac”, uz učešće čak devet horova iz Negotina, Knjaževca i Zaječara, obeležen je Svetski dan horskog pevanja.

Učesnici koncerta povodom obeleževanja Svetskog dana horskog pevanja

Bogatim i raznovrsnim programom publici, koja u gradu Mokranjca horsko pevanje i najviše ceni, predstavili su se: hor osnovne škole “Vuk Karadžić” pod upravom Tanje Milosavljević, hor Crkve Svete Trojice sa dirigentom Svetlanom Kravčenko, kamerni sastav osnovne škole “Vera Radosavljević” sa dirigentom Bojanom Milosavljevićem, ali i horovi Umetničke škole “Stevan Mokranjac”: “Vivak” pod upravom Dragane Marinović Simonović, hor kojim rukovodi Aleksandra Đukić i hor Ružice Rajković.

Hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Ružice Rajković

Publici su se predstavili i knjaževački Kamerni hor “Sveti kralj Stefan Dečanski” pod upravom Martine Milošević, a iz Zaječara su nam u goste došli Hor Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice, kojim diriguje Nataša Jovanović i Kamerni hor “Lavirint” pod upravom Željke Aleksić.

Hor Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice iz Zaječara, kojim diriguje Nataša Jovanović

Organizator ovog programa je Umetnička škola “Stevan Mokranjac” uz svesrdnu pomoć istoimenog Doma kulture, a pokrovitelj opština Negotin. Ova manifestacija se u Negotinu organizuje već četiri godine zaredom.

Hor osnovne škole „Vuk Karadžić“ pod upravom Tanje Milosavljević

Horsko stvaralaštvo u Negotinu ima dugu tradiciju još od 1853. kada je formirano Pozorišno-pevačko društvo “Hajduk Veljko”, godinu dana posle osnivanja Beogradskog pevačkog društva, kojeg je proslavio upravo Negotinac Stevan Mokranjac kao horovođa, a u njegovoj dugoj karijeri jedan od predsednika Društva bio je i takođe Negotinac astrofizičar Đorđe Stanojević, pionir elektrifikacije u Srbiji.

Hor Crkve Svete Trojice u Negotinu sa horovođom Svetlanom Kravčenko

Sa uspehom su horovi ovog grada do današnjih dana slavu Negotina pronosili širom zemlje i sveta, pa zato i ne čudi što se Mokranjčev Negotin među prvima uključio u obeležavanje Svetskog dana horskog pevanja, ustanovljenog 1990. na inicijativu Alberta Graua iz Latinske Amerike, potpredsednika Predsedništva Međunarodne federacije za horsku muziku.