Naslovna Kultura Negotinci na Kolarcu

Negotinci na Kolarcu

553
0

Negotinski umetnici Anamarija Danilović, David Surdanović i Milja Videnović priredili su danas u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu koncert i predstavili i Negotin i školu “Stevan Mokranjac” iz koje potiču.

Centar za muziku Kolarčeve zadužbine već 11 godina realizuje program “Mala škola bontona/Kako se sluša koncert” sa raznovrsnim temama u okviru kojih se predstavlja instrument, kompozitor, epoha ili muzički žanr.

Publici su se danas predstavili Negotinci Anamarija Danilović i David Surdanović na trubi i Milja Videnović na klaviru. Moderator i voditelj programa bio je Miloš Milovanović, po obrazovanju diplomirani muzičar – kontrabasista, a po zanimanju televizijski voditelj.

„Ovo je četvrti koncert našeg sastava. Nastupili smo u okviru manifestacije „Negotinsko leto“, na „Mokranjčevim danima“ u okviru „Klasike u 11“, na koncertu u Zaječaru a ovo je najznačajniji nastup u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu”, ističe Milja Videnović, master muzički umetnik, klavirista, već 12 godina profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

Program “Mala škola bontona/Kako se sluša koncert”, namenjen deci od pet do deset godina, njihovim roditeljima i svima koji žele da služaju muziku, na zanimljiv način edukuje malu publiku koja zajedno sa moderatorom programa i umetnicima stiče i prva znanja o istoriji muzike, saznaje istoriju Kolarčeve zadužbine, uči kako se treba ponašati na koncertu, a koji već 11 godina uživaju u dobroj muzici, vrhunskim interpretatorima i sjajnim programima.

Anamarija Danilović, master muzički umetnik koja je trubu završila u klasi profesora Mladena Đorđevića publici se danas predstavila Brantovim “Koncertnim komadom 2”, Jeftićevom “Sonatom za trubu” i Eneskovom “Legendom”, dok je, takođe, uz klavirsku saradnju Milje Videnović, David Surdanović, student trube na FMU u klasi profesora Đorđevića, izveo Vizutijevu “Sonatu za trubu broj 2” i “Kapris” Ežena Žozefa Boce.