Naslovna Kultura Negotinci i prijatelji u novogodišnjoj noći horski i online

Negotinci i prijatelji u novogodišnjoj noći horski i online

373
0

Negotinska udruženja Gradski horski ansambl “Mokranjac” i “Egokult” udružili snage i pripremili horski program koji će večeras premijerno biti prikazan od 21h na OVOM linku.

Godina koju ispraćamo nije ispunila sve horske želje Gradskog horskog ansambla “Stevan Mokranjac” iz Negotina. Iako su za ugovorena gostovanja počeli pripreme na vreme, zbog poznate situacije, odlagano je jedno po pojedno. Prestale su i probe, njihova druženja, otkazani festivali kojima su se radovali. Nije bilo u decembru ni tradicionalnog obeležavanja Svetskog dana horskog pevanja. Sve im je to nedostajalo i tako se rodila ideja za ovu online priču.

“Da budemo jasni, ona je stvarana u kućnim uslovima, gotovo potpuno amaterski, najveći deo snimaka nastao je čak telefonima jer većina horova nije bila pripremljena za ono što je ovu godinu obeležilo. U svojim arhivama možda čak i nema zabeležena svoja najbolja izvođenja. Razlika u kvalitetu snimaka je primetna, ali je ona, što se nas tiče, u drugom planu. Takođe, uz amaterske, videćete i horove u kojima je većina pevača profesionalaca.  Imali smo sreću da su se našim pozivima u “pet do dvanaest” odazvali svi horovi, a to je na kraju brojka njih 20 za 2020. koja odlazi. Tako smo, nažalost, bili prinuđeni i da skratimo program, ali je naša osnovna ideja ostala: da budemo bliži jedni drugima, da na ovaj, trenutno jedini mogući, način uđemo u domove svojih prijatelja i ljubitelja horske muzike i da im ovo veče učinimo radosnijim “, kaže u ime organizatora  Zdenka Tomić iz Udruženja “Egokult”, inicijator i uz Gradski ansambl “Mokranjac” realizator ovog projekta.

Među 20 horskih ansambala, pored negotinskih i zaječarskih koje ovdašnja publika dobro poznaje su i sada već prijatelji i saradnici Gradskog horskog ansambla “Mokranjac” iz Temišvara i Turn Severina, ali i horovi koje u belom svetu vode Negotinu draga lica ili se u njima nalaze pevači iz Mokranjčevog grada, poput Frankfurta, Beča, Osla.

Radost predstavlja i to što su poziv prihvatili ansambli koji su bili učesnici Natpevavanja (Skoplje) ili su njihovi sadašnji dirigenti kao pevači (Banjaluka) nastupali na našem najznačajnijem festivalu “Mokranjčevim danima”. Tu je i hor iz Kikinde, grada koji je u ovoj godini online realizovao svoj prvi međunarodni horski festival “Melodianum”.

Više informacija o samom programu možete pogledati ovde: FB stranica Gradskog horskog ansambla “Mokranjac” i “Egokult”.