Naslovna Kultura Negotinac Saša Skalušević publikovao svoju drugu zbirku pesama

Negotinac Saša Skalušević publikovao svoju drugu zbirku pesama

755
0

U izdanju mladenovačkog „Presinga“ iz štampe je izašla druga zbirka poezije Saše Skaluševića Skale naslovljena kao „Plastična Aleksandrija“.

Nakon knjige „Mitovi i senke“ Saša Skalušević se sada oglašava knjigom, nešto drugačije poetike, a koja je, priznaje, pisana pre nekih pet godina.

„Pisana je gotovo u dahu. Tako se i čita. Onda sam je sklonio i napisao u međuvremunu još tri nove knjige poezije koje, takođe, čekaju svoje objavljivanje.  Ove zime sam se ponovo vratio „Plastičnoj Aleksandriji“, nisam mnogo ispravljao, prepravljao, kako obično radim. Dodao sam još neke pesme koje su odgovarale senzibilitetu ove knjige i video da je to to. Gotovo. Nekako kao da je sama tražila da bude štampana“, ističe Saša Skalušević Skala.

Ova zbirka pesama štampana je u okviru edicije „Pod presom“ koja se bavi socijalnom i angažovanom poetikom.

„Promocija će biti uskoro, najverovatnije u aprilu, ali tačan datum još nismo precizirali. Inače rešenje korica je, uz moju sugestiju uradio Miroslav Lučić, takođe pre četiri, pet godina“, kaže Skalušević.

Novi pesnički rukopis Saše Skaluševića, kako je u pogovoru navela Radojka Doka Plavšić,  profesor srpskog jezika, postavlja okvire njegove pesničke Aleksandrije.  Krasi je modernost, koja je u njegovoj poeziji „našla svoje opravdanje utoliko što ispunjava osnovni uslov dobrog pesništva“.

„Snažna, hrabra, iskrena, urbana poezija, na trenutke iznenađujuće nežna, na trenutke prozivajuća i opominjuća, i te kako vezana za pesnikov rodni grad, za mladost koja prolazi, ,,mesta“ koja je obeležavaju: muziku, poeziju, žene, snove, vino, propuštene prilike, otpor prema klišeu, izneverena očekivanja, umetničku pobunu“, navodi u recenziji ovog pesničkog izdanja Radojka Plavšić.