Naslovna Društvo Negotin u projektu podrške energetskoj efikasnosti stambenih zgrada

Negotin u projektu podrške energetskoj efikasnosti stambenih zgrada

546
0

Opština Negotin jedna je od 14 u Srbiji u kojem se realizuje „Javni ESCO projekat“ podrške stambenim zgradama da unaprede energetsku efikasnost.

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je rang listu 600 stambenih zgrada u 14 jednica lokalne samouprave, među kojima je i Negotin, u kojima počinju energetski pregledi, za energetsku sanaciju dostupne subvencije od 50 odsto vrednosti ulaganja.

„Javni ESCO projekat“, u okviru koga se pruža podrška stambenim zgradama da unaprede energetsku efikasnost, smanje potrošnju energije i pređu na naplatu po utrošku, resorno ministarstvo sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Vrednost projekta je i 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija. Donacija u iznosu od dva miliona evra obezbeđena je iz fondova Švajcarske kancelarije za saradnju (SECO).

Projektom je predviđeno pokrivanje troškova izrade elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija za stambene zajednice, kao i subvencije u iznosu od 50 odsto vrednosti investicija, dok će stanari svoja ulaganja otplaćivati kroz račune za grejanje, koji se neće značajno povećati u odnosu na raniju naplatu.

U opštini Negotin, jednoj od 14 opština u Srbiji u kojem će se realizovati ovaj projekat, od 25 prijava odabrano je devet.

Na spisku su stambene zajednice: Karapandžina 2A i 2, Generala Pavla Ilića 3, 12. septembar 7 i 18D, Đure Salaja 7 i 11, Generala Pavla Ilića 12 i 13, Dimitrija Belivakića 3 i 3A i Trg Đorđa Stanojevića 9B i 9.

Pored Negotina, stambene zgrade će biti sanirane u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju, Trsteniku, Čačku, Kraljevu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Zrenjaninu.

“Sprovođenje mera energetske efikasnosti omogućiće uštede energije više od 35 odsto, odnosno 81.000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida od 20.000 tona godišnje. Pored smanjenja troškova za grejanje, ključni cilj projekta je omogućavanje prelaska na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno paušalno plaćaju uslugu grejanja.Na osnovu ovih analiza, stambene zajednice će dobiti ponude i predlog ugovora za realizaciju energetske sanacije, a prvi radovi na sanaciji su planirani u drugom kvartalu 2025. godine”, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.