Naslovna Društvo Negotin u dimu

Negotin u dimu

3821
0

Dim i neprijatan miris koji se širi sa deponije, vetar poslednjih dana, sve češće, usmerava ka gradu, ugrožavajući zdravlje ljudi.

Intenzivan dim i težak smrad koji prekriva grad posebno je izražen u jutarnjim i večernjim satima kada je ceo grad obavijen dimnom zavesom. U zavisnosti od pravca vetra dim danima ugrožava i meštane okolnih sela, još od 5. februara kada je izbio požar u večernjim satima.

Meštani koji žive u njenoj neposrednoj blizini danima ističu da ne mogu da izađu iz kuće, a ovu situaciju vide kao “ekološku bombu” koja je svakodnevno “sve gora”. Većim delom dana ni ostali građani ne otvaraju prozore.

Nijedna od nadležnih ustanova nije se oglasila sa upozorenjima šta činiti tokom zagađenja vazduha, koji je i pored toga što merenja nisu obavljena, evidentan.

Kako saznajemo od 12. februara kada je krenulo nasipanje zemljom, nakon što je više vatrogasnih ekipa gasilo 48 sati deponiju vodom, nema otvorenog plamena. Deponija, međutim, konstantno “izdimljava” u delu komunalnog otpada iz dubine na nekoliko mesta, po obodima i to oni delovi koji su ostali nepokriveni zemljom.

Deponija, na kojoj je u delu kabastog građevinskog materijala požar, ljudskim nemarom, zahvatio i takozvane kasete sa komunalnim otpadom, gori od 5. februara. Nakon što je, odlukom Štaba za vanredne situacije na teritoriji opštine Negotin, 9. februara doneta odluka da se 48 sati deponija neprekidno gasi vodom, sam požar je lokalizovan, ali ne i u potpunosti ugašen.

Poslednjih dana se zgarište nije nasipavalo novim količinama zemlje. Gašenje vodom u ovom trenutku ne može da urodi plodom, pa je neophodno da se i nepokriven deo deponije prepokrije, kako bi se zaustavio dotok kiseonika. Na ovoj nesanitarnoj deponiji se, inače, stalno odlažu nove tone smeća, pa je opasnost da se javi nova vatrena stihija sve veća.

Nadležne inspekcije se po ovom problemu nisu javno oglašavale, kao ni resorno ministarstvo, pa, osim pojedinačnih prijava od strane građana, zvaničnih inicijativa nije bilo.

Deponije i inače spadaju u veće zagađivače. U materije koje u najvećoj meri zagađuju vazduh, a emituju se sa deponija su azotni i sumporni oksidi, dioksini, furani, prašina i teški metali… Neadekvatno deponovanje otpada na takvim deponijama dovodi do zagađivanja i zemljišta i podzemnih voda.

Negotinska deponija nema video nadzor, čuvara ima samo u prvoj smeni pa su se i ranije dešavali manji požari, uglavnom zbog ljudskog faktora, budući da i građani imaju nesmetan pristup smetlištu. Poslednji put je požar većih razmera evidentiran 2019.