Naslovna Kultura Negotin spremno dočekao goste i učesnike festivala: Počeli 55. “Mokranjčevi dani”

Negotin spremno dočekao goste i učesnike festivala: Počeli 55. “Mokranjčevi dani”

887
0

Ovogodišnje 55. „Mokranjčeve dane“ u Negotinu otvorila je Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju, a u svojoj besedi primadona Radmila Smiljanić podsetila se ličnih iskustava sa interpretiranjem Mokranjčevih dela.

„Mokranjčevi dani“ jedan su od retkih festivala „koji održava plemenitu nameru očuvanja našeg narodnog autentičnog melosa koju je Stevan Stojanović Mokranjac sa mnogo posvećenja sakupio, obradio i sačuvao od zaborava”, istakla je u svojoj besedi primadona Radmila Smiljanić.

“O zaista sjajnom Mokranjcu je baš na ovom lepom mestu toliko toga rečeno i to od strane daleko  stručnijih persona od mene, pa mislim da je sasvim suvišno detaljnije se baviti njegovim  likom i delom. Ovde smo imali i imaćemo još mnogo prilika da uživamo u njegovim sjajnim delima – rukovetima, liturgiji i sveukupnom opusu. Prema tome, bolje je da to što bismo o njemu pričali, a što možemo svagde i pročitati) prepustimo muzici. Ona je rečitija i blagougodnija za slušanje”, dodala je primadona.

Naša poznata operska diva prisetila se i svojih prvih horskih dana u kojima je i sama sazrevala sa Mokranjcem izdvajajući “Pušči me”  kao omiljenu, iako nije pisana u sopranskoj lagi i “Biljana platno beleše” koju je rado izvodila, ali i svoju studentkinju, Negotinku, Ivu Mrvoš Anokić, mecosopran, koja živi u Beču i vodi crkveni hor.

“Divim se Hajduk Veljku i iznad svih Mokranjcu i molim Boga da ovaj festival još dugo živi i ponovo zablista punim sjajem kada konačno pobedimo kovid”, zaključila je svoju besedu Radmila Smiljanić.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin pozdravio je prisutne na kulturno nasleđe koje neguje Negotin dodajući da upravo zbog „Mokranjčevih dana“ nosi epitet srpskog muzičkog grada.

„Činjenica da će nasleđe Stevana Mokranjca nadživeti i sve nas koji se nalazimo ispred rodne kuće najpoznatijeg srpskog kompozitora čija se dela izvode širom sveta, govori o veličini njegovog talenta, očuvanja narodnih melodija pretočenih u posebne rukoveti, stvaranja veličanstvenih melodija i dela, koji će retko ko sa ovih prostora dostići. I zato ponosno kažemo da je Negotin srpska prestonica muzike, da smo počastvovani što je Stevan Stojanović Mokranjac učinio ovo parče zemlje svetim mestom muzičkog univerzuma iz kojeg su potekle melodije koje su se nastanile širom meridijana”, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Festival je otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju

„Poluvekovno trajanje „Mokranjčevih dana“ izuzetan je podvig koji prevazilazi jedan ljudski radni vek  i podrazumeva prenos nasledstva sa jedne na drugu generaciju. I kao što se individua razvija tako se i ovaj festival vremenom razvijao i menjao u skladu sa ljudima koji su ga vodili i vremenom u kojem se održavao“, rekla je Danijela Vladušić.

Svečanost su izvođenjem Mokranjčeve Šeste rukoveti, nezvanične ode Negotinu, uveličali negotinski horovi Crkve Svete Trojice, Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Gradski pevački ansambl “Mokranjac”, ali i novosadski Hor „Sveti Stefan Dečanski“ sa tenorima Aleksandrom Tolimirom i Bojanom Zdravićem kao solistima. Združenim horovima dirigovala je dr um. Tamara Adamov Petijević.

Na spomen bistu Stevanu Mokranjcu u dvorištu njegove rodne kuće cveće i vence položile su delegacije Ministarstva kulture i informisanja, opštine Negotin, Doma kulture “Stevan Mokranjac”, Muzeja Krajine, Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Hora hrama Svete Trojice i KUD “Mokranjac” iz Mokranja.