Naslovna Krajinske vinjete Negotin peva za Mokranjca

Negotin peva za Mokranjca

2054
0

Gradski hor “Mokranjac” u petak 18. septembra od 18 sati i 30 minuta pred spomen bistom slavnog kompozitora u centralnom gradskom parku u Negotinu održaće javnu horsku probu i zapevati Mokranjčeve kompozicije.

Deo Gradskog ansambla pred street portretom Stevana Mokranjca horiste Milana Markovića

U svetlu informacija da se tradicionalni festival „Mokranjčevi dani“ odlaže do daljeg, te da su šanse za njegovo održavanje minimalne ili gotovo nikakve, usijale su se društvene mreže od komentara svih onih koji ovaj Festival nose u srcu. Zatečeni situacijom prvi su se snašli i reagovali članovi Gradskog hora “Mokranjac”, po datumu osnivanja, najmlađeg negotinskog hora.

Naime, ovaj horski ansambl koji je osnovan decembra 2017. godine kao Negotinsko pevačko društvo “Mokranjac” i sa kojim sve vreme kao umetnički rukovodilac i dirigent radi Ružica Rajković, vredno je vežbao i u novim uslovima koje je diktirala pandemija virusom korona.

Za horiste „Mokranjca“ ovo je trebalo da bude uspešna godina sa nastupima i izvan granica naše zemlje, na festivalima “Vidovdanski dani” u Temišvaru (Rumunija) i internacionalnom festivalu “Skoplje peva” u Makedoniji čiju je selekciju hor prošao.

“Nažalost, oba festivala su zbog dobro poznatih razloga otkazana, a i programi drugih manifestacija i festivala na kojima je trebalo da nastupimo skraćeni su ili otkazani. Za sve one koji se muzikom bave profesionalno ili amaterski, iz ljubavi koju prati ogroman entuzijazam i želja, a takvi su moji horisti, važno je da nastupaju.”

I upravo je od samih članova Gradskog hora “Mokranjac” potekla ideja da se u septembru, mesecu koji je već 55 godina prepoznatljiv po festivalu “Mokranjčevi dani”, ispoštuju lik i delo slavnog sugrađanina i tradicija kroz simbolično održavanje javne horske probe.

“Bila bih neiskrena, ako bih rekla da nisam imala istu želju, ali prosto u ovim okolnostima odluke ne donosite sami. Onog trenutka kada su me moji pevači pozvali sa idejom da makar i na ovaj način ne prekinemo tradicionalnu nit, koju je bez sumnje izgradio ali i zaslužio jedan od naših najvećih festivala u zemlji, radovanja je bilo na obe strane. Našu otvorenu horsku probu otvorićemo Šestom Mokranjčevom rukoveti, svojevrsnom himnom Negotina, kojem ćemo predstaviti i Mokranjčeve “Rumunske pesme” i da ne odajemo baš sve što ćemo “provežbati” pred njegovom bistom u parku” – u dahu izgovara energična Ružica Rajković, koja je uspesima dosadašnjih horova kao dirigent na čijem je bila čelu, već upisala svoje ume u istoriju horskog pevanja.

Gradski horski ansambl “Mokranjac” na svojoj zvaničnoj FB stranici obavestio je javnost o svojim namerama i zamolio sve prisutne da se pridržavaju preporučenih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 na otvorenom prostoru i na taj način pomognu realizaciju plemenite misije članova Gradskog hora “Mokranjac” da se u septembru – mesecu Festivala, centrom Negotina i u novonastalim okolnostima začuje Mokranjčeva muzika.

Javna horska proba u centralnom gradskom parku u Negotinu biće održana na prostoru oko muzičkog paviljona i pred spomen bistom Stevanu Mokranjcu iz 1939. godine, radu vajara Milovana Krstića, u petak 18. septembra od 18 sati i 30 minuta.

Članovi Gradskog hora će pre toga položiti cveće na oba spomen obeležja posvećena Mokranjcu, spomenik u dvorištu njegove kuće i spomen bistu u gradskom parku.