Naslovna Društvo Negotin obeležio svoju zavetnu slavu Spasovdan

Negotin obeležio svoju zavetnu slavu Spasovdan

929
0

Liturgijom u Crkvi Svete Trojice i rezanjem slavskog kolača u zgradi opštine u Negotinu je danas obeležen Spasovdan.

Gradska slava, Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan obeležena je liturgijom u ovdašnjem sabornom hramu posvećenom Svetoj Trojici, ali i litijom do mesta pogibije HajdukVeljka Petrovića, gde je održan i pomen legendarnom braniocu Negotina.

U zgradi opštine, zaposleni u Opštinskoj upravi, sa svojim gostima, Spasovdan su obeležili rezanjem slavskog kolača uz službu arhimandrita Kozme, igumana Manastira Bukovo i arhijerejskog namesnika negotinskog Marjana Kerčulja i negotinskih paroha jereja Marka Pajčina i Marka Jokanovića, kao i prigodnim koktelom.

“Zahvaljujući lokalnoj samoupravi Crkva Svete Trojice je posle dužeg niza vremena dobila novu stolariju, a u toku ove godine, ako Bog da, uložiće i u obnovu parohijskog doma”, rekao je arhimandrit Kozma (Radović), iguman Manastira Bukovo.

Činu rezanja slavskog kolača u maloj sali Skupštine opštine prisustvovali su Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Bogdan Gugić, zamenik predsednika  opštine, Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin, njegov zamenik Goran Jovanović, Margareta Musić, direktorka Fondacije Eliksir, Vladimira Stankovića, načelnika Borskog upravnog okruga, ali i brojni gosti i zvanice iz javnog i kulturnog života Negotina.

„Negotin nastavlja tradiciju obeležavanja zavetne slave grada koji je kroz vekove važio za istorijski, duhovni i kulturni centar ovog dela Srbije. I kao što Spasovdan simbolizuje napredak ali i veru u budućnost koristim priliku da građanima zaželim svako dobro i čestitam im praznik“,   rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Vaznesenje Gospodnje hramovna je slava crkava u Jabukovcu, Jasenici, Brestovcu, Srbovu, Prahovu, Radujevcu, Rajcu, Sikolu i Šarkamenu, ali i slava Manastira Koroglaš i crkve Manastira Vratna.

Kao svoju zavetinu svetkuju ga meštani Kobišnice, Popovice, Jabukovca, Vratne, Jasenice, Veljkova, Braćevca i drugih naselja u Negotinskoj i Timočkoj Krajini.