Naslovna Kultura Negotin na ruti “Putevima Tesle”

Negotin na ruti “Putevima Tesle”

736
0

Zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji „Klaster puteva kulture“ Negotin se našao na ruti “Putevima Tesle”, koja obuhvata Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju i SAD.

Ova organizacija bi do 16. septembra trebalo da preda celu aplikaciju kako bi ruta „Putevima Tesle“ i zvanično postala kandidat za sertifikat Saveta Evrope.

Savet Evrope je do sada ustanovio blizu 40 puteva kulture koje promovišu transnacionalnu saradnju, zajedničko evropsko nasleđe, kulturnu raznolikost, međusobno razumevanje, ljudska prava, a “Putevima Tesle” su prva koja je posvećena jednom naučniku i prva koja obuhvata i manje poznat evropski deo života Nikole Tesle.

U Srbiji ona obuhvata Muzej Nikole Tesle i objekti i mesta koje je posetio kada je 1892. na nagovor Đorđa Stanojevića došao u Beograd. Ruta obuhvata i Negotin, rodni grad Đorđa Stanojevića, deset hidroelektrana koje je Stanojević izgradio, Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, manastir Šišatovac i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika.

Đorđe Stanojević

U Hrvatskoj ruta obuhvata rodno mesto Nikole Tesle, Smiljan, Karlovac u kojem je završio gimnaziju, Senj u kojem je Teslin otac stolovao, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i  hidroelektrane Ozalj i Krka.

Deo ponude je i Maribor u kojem je Tesla živeo i radio 1878/1879. Strazbur i Pariz u kojima je, takođe radio, zatim Grac i Prag u kojima se školovao, London u kome je držao predavanja, i Sjedinjene američke države u kojima je proveo najveći deo svog života.

Prema rečima Manuele Graf, predsednice Upravnog odbora „Klastera puteva kulture“, turisti, ali i posetioci iz lokalnih sredina, mogu na ovoj ruti uživati u izložbama, eksperimentima, predavanjima, obilascima, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije.