Naslovna Kultura Negotin na granici sna i jave u „Negotinskim pričama“ Miloja Dimireskovića

Negotin na granici sna i jave u „Negotinskim pričama“ Miloja Dimireskovića

1306
0

U promotivnoj sali Narodne biblioteke „Dositej Novaković“  promovisan je novi književni rukopis Miloja Dimireskovića, „Negotinske priče“.

Promotivna sala negotinske biblioteke nije sinoć mogla da primi sve posetioce željne da urone u svet „Negotinskih priča“ Miloja Dimireskovića. Crpeći inspiraciju iz mesta koje ga, ističe, vazda inspiriše, Dimiresković je u te priče svojim pripovedačkim darom razgalio dušu mnogima, a posebno potomcima svojih junaka i svima kojima je taj duh građanskog Negotina u srcu.

„Priče su negotinske. One mogu da budu smeštene u bilo koji grad, ali razlikuju se od tih iz drugih gradova, zato što su specifične. To nisu samo dokumentarne priče, to su priče o ljudima, o ljudskim sudbinama. Volim da kažem da su to priče koje mogu da nasmeju i da rasplaču“, kaže autor.

„Negotinske priče“ Miloja Dimireskovića bude u ljudima upravo to specifično – negotinsko. One sa izvora direktno crpe i svaku radost i svaku bol likova o kojima Dimiresković pripoveda. Lepo to primećuje književnik i recenzent ove knjige, Radmilo B. Radovanović, da je ova knjiga i „satkana o životu Negotina sa „mirisom“  istočne Srbije i njegovih aktera“. „Negotinske priče“ su tako postale više od knjige, postale su most koji povezuje čitaoce s dušom i pričama ovog malog grada i njegovih neobičnih junaka.

„Knjigu nisam napravio samo ja već ju je napravila i moja internet publika. Bez njih, možda, knjige ne bi ni bilo“, kaže Dimiresković.

O posebnoj pripovedačkoj lirici Miloja Dimireskovića Negotinskog govorila je sinoć na promociji i Milica Milenković, književnik i književni kritičar iz Svrljiga, ali i autor, inače, grafički dizajner, slikar i pisac koji se 2013. oglasio i romanom “Gvozdena krv”.

“Sledeći je roman koji sam započeo pre ovih “Priča” pa su one nenadano upale. Roman je skoro pola gotov i čeka već par godina da se završi”, otkriva nam Dimiresković.