Naslovna Društvo COVID-19 Negotin: Korona virus u Staračkom domu

Negotin: Korona virus u Staračkom domu

4439
0

Opština Negotin suočena je sa većim brojem zaraženih korona virusom, ali je problem što je on lociran u staračkom domu.

U privatnom staračkom domu „Radost“ u Negotinu korona virus potvrđen je kod 30 korisnika i zaposlenih, rekao je na konferenciji za novinare Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije u opštini Negotin.

Korona virus potvrđen je kod 26 korisnika, troje zaposlenih i kod vojnika koji je od 30. marta angažovan na obezbeđenju doma.

“Ovo je veliki udarac za nas jer od početka pandemije smo ozbiljno radili i primenjivali mere republičkog i opštinskog kriznog štaba. Imali smo malo zaraženih do danas iako smo imali veliki priliv ljudi iz inostranstva. Ovo je definitivno propust koji se desio. Mi možemo da sumnjamo da je ljudski faktor u pitanju pre svega jer imamo informacije da se nije poštovala mera da se zaposleni menjaju na 15 dana”, rekao je Vladimir Veličković.

Na korona virus se u ovoj ustanovi posumnjalo kada su se dve zaposlene javile sa simptomima respiratorne infekcije i febrilnim stanjem. One su testirane 21. aprila, kao i još sedam osoba iz Doma. Od tih uzorkovanih su stigli rezultati da su dva brisa negativna, a čekaju se još sedam.

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru testirao je 22. aprila 40 korisnika i zaposlenih iz doma, ali su rezultati stigli samo za njih 32, i to da je 30 pozitivnih, a dva negativna. U obradi je još osam uzoraka, od tog dana.

“Sada u saradnji sa Zdravstvenim centrom moramo da radimo na pronalaženju svih kontakata sa ljudima koji su oboleli i želimo da ih što pre stavimo u kućnu izolaciju”, istakao je Veličković.

Da je Negotin žarište, objavio je prvi predsednik republike, Aleksandar Vučić, pritom ne navodeći šta je tačno uzrok ove tvrdnje.

Pokazalo se da je sa testiranjem zaposlenih i korisnika ovog negotinskog staračkog doma naglo skočio broj zaraženih u opštini Negotin u kojoj je do juče bilo osam slučajeva kovida-19.

Iz Beograda je, sa Klinike za onkologiju, stigla i potvrda da je korona virusom zaražen i dvadesetsedmogodišnji pacijent iz Negotina što je broj zaraženih popeo na ukupno 39.

U Štabu za vanredne situacije u Negotinu navode da će svi zaposleni i korisnici usluga Doma za stare “Radost” u tokom današnjeg dana biti ponovo testirani zbog “postojanja mogućnosti da je u transportu došlo do kontaminacije uzorkovanih ploča”.