Naslovna Društvo Negotin jedino matično područje

Negotin jedino matično područje

4279
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin doneli su nedavno odluku da Negotin bude jedino matično područje na teritoriji opštine Negotin.

Foto: Dragan Veljković

Matično područje Negotin do ove odluke jedno od osam matičnih područja u opštini Negotin formiranih 2015. godine kada su formalno ukinuta matična područja u svakom od naselja, sada će obuhvatati Negotin i svih 38 sela.

Sedište područja će biti u Negotinu, navedeno je u Odluci o matičnom području na teritoriji opštine, koju su nedavno odbornici lokalnog parlamenta usvojili sa većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko naprednjaka i socijalista.

Donošenjem ove odluke ugašena su dosadašnja matična područja: Negotin za ovo naselje ali i sela Miloševo, Vidrovac, Jasenica, Rečka, Mokranje i Čubra; Aleksandrovac koje je bilo namenjeno meštanima ovog i sela Tamnič, Rajac, Braćevac, Crnomasnica, Kovilovo, Rogljevo, Smedovac i Veljkovo;  Kobišnica koje je obuhvatalo ovo i sela Bukovče i Srbovo; Brestovac (Brestovac, Sikole, Karbulovo, Trnjane, Popovica); Štubik (Štubik, Malajnica, Plavna, Šarkamen); Prahovo (Prahovo, Samarinovac, Radujevac); Jabukovac (Jabukovac, Vratna, Slatina, Urovica) i Mihajlovac za ovo i sela Dupljane, Dušanovac i Malu Kamenicu.

Tih osam matičnih područja sa manje ili više obima posla funkcionisalo je prethodnih pet godina i pored nezadovoljstva meštana pojedinih sela koji su bezuspešno tražili da im se prvobitna matična područja vrate.

U lokalnoj samoupravi ističu da nova odluka ne znači da će sela ostati bez komunikacije sa nadležnima, ali da znači da će ubuduće sve poslove oko izdavanja izvoda iz matičnih knjiga rođenih rođenih, venčanih i umrlih i drugih iz domena rada ove službe meštani krajinskih sela i Negotina završavati na jednom mestu – u zgradi opštine Negotin.

„Sagledali smo pre svega realne potrebe meštana naših mesnih zajednica, sagledali smo i ono gde oni imaju najveći problem, a samim tim i lokalna samouprava. Mislim da ćemo ovom odlukom biti svima na većoj usluzi, biti bolji servis i meštanima u selima i ovih u gradu zato što želimo da taj obim posla koji imamo podelimo na sve raspoložive snage. jer smo nekgde imali možda i manju iskorišćenost određenih naših referenata, dok se u gradu dešavalo da bude znatno povećan obim posla jer su tu dolazili i meštani iz drugih naših dosadašnjih matičnih područja“, ističe Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Razlog donošenja nove odluke o matičnom području uslovljena je, navodi se u odluci, činjenicom da veliki broj meštana krajinskih sela izvode pribavljala u administativnom sedištu opštine, odnosno u matičnom području Negotin, čak 77,25 odsto ukupno izdatih izvoda na godišnjem nivou.

Naime, u 2019.  u svih osam matičnih područja izdato je ukupno 14.913 izvoda, od kojih 9.111 iz matične knjige rođenih, 2.024 iz matične knjige venčanih i i 3.778 iz matične knjige umrlih.

Od toga u Negotinu je izdato 7.566 izvoda iz matične knjige rođenih, 1.617 iz matične knjige venčanih i 2.338 iz matične knjige umrlih, a u svim ostalim matičnim područjima u selima 1.545 izvoda iz matične knjige rođenih, 407 iz matične knjige venčanih i 1.440 iz matične knjige umrlih.

Orijentacija stanovništva da dokumenta nabavlja u administrativnom sedištu opštine nastavio se, dodaju nadležni, i u 2020.  kada je u prvih devet meseci ove godine izdato ukupno 7.156 izvoda iz svih matičnih knjiga, od kojih samo u Negotinu 4.911, a u matičnim područjima Brestovac, Aleksandrovac, Štubik, Kobišnica, Dušanovac, Jabukovac i Prahovo 2.245 izvoda iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih.

„Mi ne gasimo vezu između grada i sela. Naprotiv, ona će biti još bolja zato što će svi ti referenti imati određen broj dana  kada će raditi kao i do sada u selima. Ovde sistem funkcioniše znatno bolje i svako ko dođe može brže da dođe do dokumenata koji su mu potrebni. Smatram da je ovo jedan korak ispred, korak ka građanima i ka pružanju što kvalitetnije usluge“, istakao je Veličković.