Naslovna Kultura Događaji NEGOTIN I MOKRANJAC: Javna proba gradskog hora ispred Mokranjčeve biste

NEGOTIN I MOKRANJAC: Javna proba gradskog hora ispred Mokranjčeve biste

1101
0

Navikli da u septembru slušamo Mokranjčeve rukoveti i njegova dela zbog kojih se srpski kompozitor i  muzički pedagog i smatra rodonačelnikom srpske muzike i jedan od najzaslužnijih za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku, Negotinci su sinoć uživali u javnoj probi Gradskog hora „Mokranjac“, simbolično održanoj ispred njegove biste u parku, postavljene 1953. godine.

Zaorila se Šesta Mokranjčeva rukovet sa solistom Davidom Surdanovićem najpre u dvorištu njegove rodne kuće, gde je hor postavio cveće na njegovu spomen bistu, koju je izradio vajar Nebojša Mitrić 1980. godine, a zatim i ispred spomenika u parku, čiju je bistu još 1939. načinio vajar Milovan Krstić.

Uz poštovanje svih propisanih mera sprečavanja širenja virusa korona, dirigent Ružica Rajković odlučila se da u  program javne probe unese Mokranjčeva dela i kompozicije dobro znane negotinskim ljubiteljima umetnosti, poput pomenute Šeste rukoveti, nezvanične ode Negotinu, Svjati Bože, ali i one manje znane, a zapravo ređe izvođene kao što su Rumunske narodne pesme.

„Septembar u Negotinu je uvek bio mesec kada smo slavili našeg Mokranjca. Ove godine, prvi put, 55. „Mokranjčevi dani“ će zbog pandemije koja nas je zadesila biti odloženi. To je najteže palo svim građanima, ali i amaterima i onima koji se profesionalno bave muzikom a tu spada i ceo moj Hor „Mokranjac“ pri udruženju Gradski horski ansambl „Mokranjac“,  pa smo, baš zbog toga što nam to stvarno mnogo nedostaje rešili da ovog septembra napravimo javnu i otvorenu probu uz sve mere i propisane distance, da Mokranjcu odamo počast kao najvećem srpskom kompozitoru i našem sugrađaninu“, kaže Ružica Rajković, dirigent Gradskog hora „Mokranjac“.

Sa željom da građanima, a bilo ih je stotinak, pokažu kako se jedan horski ansambl priprema za nastup, Gradski hor je osim Mokranjčevih dela izveo i Magdo Marka Tajčevića, Heruvimsku pesmu Irine Denisove i  tradicionalnu makedonsku pesmu Što mi e milo u aranžmanu Petka Stajnova.

„Namerno smo obukli ove uniforme zato što u vreme „Mokranjčevih dana“ toliko uniformisanih ansambala prođe kroz Negotin, da je ceo septembar u horskim uniformama. Koristim priliku da se zahvalim lokalnoj samoupravi koja je imala razumevanja i sluha za nas i finansijski je podržala naš projekat da ove uniforme sašijemo i večeras ih i premijerno obučemo za ovu javnu probu“, dodala je Ružica Rajković.

Gradski hor „Mokranjac“ je ovom probom, vele, odužio tek deo duga slavnom sugrađaninu čije ime sa ponosom nose, a publika je osetila tu posebnu energiju i horiste nagradila dugotrajnim aplauzom.

„Ja sam negde duboko u sebi očekivala da će Negotinci u većem broju doći na našu probu jer mi smo ipak grad umetnost, Mokranjčev Negotin i mi to nosimo u sebi“, istakla je na kraju Ružica Rajković.