Naslovna Krajinske vinjete Negotin – grad brojnih znamenitosti

Negotin – grad brojnih znamenitosti

1405
0

Negotin je uz karakterističan geografski položaj sačuvao istorijske vrednosti – gradsko jezgro tradicionalnog srpske palanke.

Kad se starim drumom sa obližnjeg Bukova, poznatog po istoimenom manastiru iz 14. veka, Poljoprivrednoj školi, jednoj od najstarijih u Srbiji, i vinogradima jedinstvene crne tamnjanike, božanskog mirisa i ukusa, namernik „spusti“ u negotinsku dolinu i ušeta Ulicom Stanka Paunovića u grad, učini mu se da je zašao među korice kakvog istorijskog udžbenika.

Ova, ali i Ulica Kneza Mihaila, uz bočne Vojvode Mišića, pa i Dositejevu, i dalje govori onu istu priču o bogatom kulturnom nasleđu i tradiciji negovanja istinskih i trajnih vrednosti, koje su uticale da Negotin, uz karakterističan geografski položaj na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije, još početkom 19. veka postane kulturno i trgovačko središte istočne Srbije.

Upravo je taj negotinski centar izuzetno značajan za istoriju grada i okoline. Odlukom Skupštine Srbije, još 1981. ova gradska zona proglašena je kulturnim dobrom pod zaštitom države, a ubrzo je, na osnovu te odluke, nad ovim prostorom uspostavljena nadležnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Kulturno nasleđe današnjeg gradskog područja Negotina karakteriše obiman i bogat fond objekata i celina, dominantno iz razdoblja 19. veka, koji za razvoj naselja predstavlja najznačajniji period.

Nepokretna kulturna dobra razvrstana su na nekoliko kategorija, od Hajduk Veljkove barutane, 1950. proglašene za kulturno dobro od izuzetnog značaja, preko Stare crkve, Mokranjčeve rodne kuće, starog gradskog jezgra Negotina, koji su pedesetih i osamdesetih godina 20. veka proglašeni za kulturna dobra od velikog značaja, pa do mnogobrojnih spomenika kulture, spomen-obeležja, zgrada i objekata, koje spadaju u red kulturnih i evidentiranih kulturnih dobara.