Naslovna Društvo Negotin domaćin Olimpijade sporta, кulture i zdravlja penzionera istočne Srbije

Negotin domaćin Olimpijade sporta, кulture i zdravlja penzionera istočne Srbije

749
0

Sa željom da i u trećem dobu aktivno odgovore na sve izazove sadašnjice, članovi penzionerskih organizacija iz istočne Srbije nadmetali su se u Negotinu u malom fudbalu, košarci, pikadu i streljaštvu.

Olimpijadu sporta, kulture i zdravlja penzionera istočne Srbije organizovalo je Udruženje penzionera opštine Negotin. Ova smotra u slavu olimpijskih vrednosti, duha i tela, ali i duhovne i fizičke aktivnosti, okupila je više od 40 takmičara iz Negotina, Kladova, Bora, Boljevca, Zaječara, Knjaževca, Sokobanje i Niša.

“Manifestacija je posvećena kulturi, sportu i rekreaciji  i ima svoja dva nivoa, jedan je regionalni kao danas u Negotinu i nedavno u Nišu, Šumadiji, a do 15. septembra i širom Srbiji, a zatim i nacionalni nivo, 14. po redu Olimpijada u Vrnjačkoj banji, čiju će masovnost diktirati epidemiološke prilike. Ovu manifestaciju je podržala i država preko Fonda PIO. U pitanju je jedno dobro angažovanje starijih ljudi u smislu iskazivanja njihovog aktivizma, u integrisanju u društvu, u pokazivanju da su pernzioneri respektan resurs našeg društva, da nisu samo trošak i da ovo što organizujemo pomaže da oni održe svoje kapacitete i fizičke i mentalne i da mogu sebi i svojim porodicama i zajednicama pripomognu koliko mogu“, ističe prof. dr Momčilo Talijan, predsednik Izvršnog odbora Pokreta trećeg doba Srbije.

U dvorištu nekadašnje Pedagoške akademije u Negotinu penzioneri iz cele istočne Srbije nadmetali su se u pikadu, u streljaštvu, bacanju trojki i penalima u malom fudbalu. Pobedili su, svakako, najbolji, ali je, dodaju u Savezu penzionera, pobedilo u prvom redu zajedništvo, harmonija duha i tela, aktivni način života u trećem dobu kao najbolji vid uspešnog i dostojanstvenog života svakog pojedinaca.

“Ovo je jedna tradicionalna manifestacija koju mi uobičajeno organizujemo jednom godišnje, ali smo se zbog epidemioloških uslova opredelili da to radimo na regionalnom nivou. Danas je Negotin dobar domaćin za penzionere iz istočne Srbije. Što se tiče epidemiološke situacije penzioneri su pokazali da su najdisciplinovaniji deo društvene zajednice, da su se striktno pridržavali svih mera državne zdravstvene politike i to je nešto što treba da bude primer naročito našim mlađim sugrađanima”, kaže prof. dr Andrija Savić, predsednik  Saveza penzionera Srbije.

Program Olimpijade trećeg doba, dodaju u penzionerskim organizacijama, koncipiran je tako da angažuje i pojedince i grupe u društvenim aktivnostima, ali i kulturnim i sportskim.

Učesnici Olimpijade sporta, кulture i zdravlja penzionera istočne Srbije danas su bili u prilici da pogledaju izložbu radova sa prošlogodišnje likovne kolonije Pokreta trećeg doba Srbije, ali i da se kroz izložbu narodnih nošnji upoznaju sa Negotinskom krajinom, kao i da uživaju u kulturno-umetničkom programu koji je pripremio domaćin, Udruženje penzionera opštine Negotin.

“Cilj je da se ova tradicija nastavi. Negotin i Udruženje penzionera opštine Negotin ima čast da organizuju prvu Olimpijadu sporta, kulture i zdravlja penzionera istočne Srbije. Imamo i goste iz Gradske organizacije penzionera Niš, što je i korak ka široj saradnji okruga Bor i Zaječar i juga Srbije. Ovo je i jedna izvanredna prilikada pokažemo da smo mi penzioneri aktivan društveni činilac, da želimo da damo jedan konstruktivan doprinos svim dešavanjima u sredini u kojoj živimo”, kaže Vlasta Abrašević, predsednik Udruženja penzionera opštine Negotin.

Sportska nadmetanja, ali i druženje penzionera istočne Srbije, inicirao je Pokret trećeg doba Srbije, koji je ujedno i finansijski pomogao Olimpijadu. Generalni pokrovitelj prve Olimpijade sporta, kulture i zdravlja penzionera Istočne Srbije u našem gradu je Opština Negotin, a finansijski je ovu manifestaciju podržao i “Eliksir” Prahovo, kao i drugi donatori.