Naslovna Uncategorized Negotin domaćin izložbe „Kormilari crkve i svedoci vekova“

Negotin domaćin izložbe „Kormilari crkve i svedoci vekova“

354
0

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka otvorena je izložba „Kormilari crkve i svedoci vekova“ Gorana Janićijevića i Miodraga Milutinovića.

Izložba „Kormilari crkve i svedoci vremena“ obuhvata portrete arhiepiskopa srpskih, patrijaraha srpskih-pećkih, zatim patrijaraha obnovljene Pećke Patrijaršije, karlovačkih mitropolita i patrijaraha srpskih od ujedinjenja pomesnih crkava do današnjih dana, istoriju osam vekova srpske crkve od Svetog Save do Irineja, istakla je na otvaranju izložbe u galeriji Muzeja Hajduk Veljka, u okviru svetosavke svetkovine, dr arheologije Maja Živić, direktor Narodnog muzeja Zaječar.

Goran Janićijević, autor izložbe, Ivica Trajković, dir. Muzeja Krajine i dr Maja Živić, dir. Narodnog muzeja Zaječar

Izložba je prikazana u okviru Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru, a u Negotinu je plod saradnje zaječarskog Narodnog i Muzeja Krajine u Negotinu.

“Pred nama su portreti naših arhiepiskopa i prvojeraraha naše crkve. Upravo blagodareći njima koji su se nalazili na čelu naše crkve koja je postala samostalna 1219. godine, sa titulom arhiepiskopija i svih srpskih pomorskih zemalja, 1346. godine uzdignuta na rang patrijaršije, blagodareći njihovom trudu, njihovom zalaganju, njihovom odricanju, samopregornim žrtvama, molitvama dospeli smo i doplovili i do ove 2020. godine. Puno je u ovih osam vekova utkano ljubavi, znanja, mudrosti prema Bogu i svome rodu od strane svih onih koji su se nalazili na čelu naše svete mučeničke i stradalne Srpske pravoslavne crkve”, istakao je jerej Marko Pajčin, paroh negotinski.

Jedan od načina da se omogući retrospektivni uvid u osmovekovnu istoriju Srpske pravoslavne crkve kao autokefalne, jeste podsećanje na ličnosti koje su se nalazile na njenom čelu, rekao je jedan od autora izložbe Goran Janićijević.

„Naša svetosavska crkva ispunila je osam vekova svoga postojanja kao samovlasna i kao ona koja svedoči veru svojih članova i svog celog organizma i ono što zaista nju čini posebnim je upravo to što je to pitanje autokefalnosti bilo dovođeno u pitanje i bilo iskušavano, kao i narod i crkva je podelila to breme istorijsko, i u tom smislu smo se mi odlučili da prikažemo ličnosti koje su na ovaj ili onaj način poneli veliki krst za tu crkvu i koji su zapravo na putu Svetog Save bivali kao drvo masline zasađeno u raju“, rekao je na otvaranju izložbe Goran Janićijević, koji je episkopu timočkom Ilarionu uručio portret Nikodima Tismanskog za koga se veruje da je ktitor manastira Bukovo, Vratna i Manastirica.

Episkop timočki Ilarion

Izložbu je otvorio Episkop timočki Ilarion koji je istakao da je svaka „sveta liturgija, ali i plod liturgije, pa i ovakva duhovna dešavanja svetkovina“.

„Ovo je zaista značajan deo istorije kojeg mi u datom trenutku često nismo ni svesni. Koliko je značajna ova izložba, i uopšte ova duhovna dešavanja, a posebno kada stojimo pred likovima ovih svetitelja koji su se borili za ustrojavanje i očuvanje onoga što je najvrednije za čoveka, a to je sloboda i vera u slobodnoj državi“, rekao je, između ostalog, vladika timočki Ilarion.

Svečano otvaranje izložbe „Kormilari crkve i svedoci vekova“ uveličao je i Hor Crkve Sveta Trojica pod upravom Svetlane Kravčenko.

Hor Crkve Sveta Trojica u Negotinu; dirigent: Svetlana Kravčenko