Naslovna Kultura Negotin 9. januara obeležava 165. godišnjicu rođenja Stevana Mokranjca

Negotin 9. januara obeležava 165. godišnjicu rođenja Stevana Mokranjca [Program]

319
0

Jubilarna 165. godišnjica rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca u subotu 9. januara biće obeležena u skladu sa epidemiološkim merama.

Dom kulture „Stevan Mokranjac“ dan rođenja rodonačelnika srpske muzike obeležiće u 11 sati polaganjem cveća na spomen obeležja u dvorištu kompozitorove rodne kuće, delo vajara Nebojše Mitrića, a 15 minuta kasnije i na njegovu bistu u gradskom parku koju je izradio vajar Milovan Krstić.

Slavski kolač u čast Svetog Stefana, trećeg dana Božića u podne prerezaće u galeriji negotinske ustanove kulture jerej Marko Pajčin, starešina Crkve Svete Trojice u prisustvu domaćina slave i kolačara i bez prisustva gostiju-

„Zbog uvažavanja zdravstvenih mera republičke vlade i Opštinskog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja većeg broja ljudi, izostaće muzički program i javna promocija časopisa „Mokranjac“.  Međutim, svim ljubiteljima godišnjaka za kulturu biće omogućeno da na sajtu Doma kulture, od 12,30 sati, razgledaju 22. izdanje časopisa, u PDF formatu. Promociju „Mokranjca“ organizatori će prirediti tokom narednih meseci, po poboljšanju epidemioloških prilika – ističu u Domu kulture „Stevan Mokranjac“.

Ova ustanova će 165 godina od rođenja najznačajnijeg muzičkog stvaraoca u srpskom romantizmu, kompozitora i pedagoga Stevana Stojanovića Mokranjca obeležiće i na svom jutjub kanalu i koncertom Hora Crkve Svete Trojice“, koji je pod upravom Svetlane Kravčenko, priređen 2011. godine na 46. „Mokranjčevim danima“.

„Ove godine obeležavanje 9. januara, Dana rođenja Stevana Mokranjca, u odnosu na sve prethodne, tokom kojih je Dom kulture „Stevan Mokranjac“, uz pokroviteljstvo Opštine Negotin i u saradnji sa ostalim ustanovama kulture i pojedincima, na primeren način davao doprinos negovanju imena i dela srpskog kompozitora i muzičkog pedagoga, klasika srpske muzike i njene najistaknutije ličnosti na prelazu iz 19. u 20. vek, prilagođeno je korona merama“, navode u negotinskom Domu kulture.