Naslovna Društvo Nedeljna akcija besplatnih preventivnih pregleda okupila skoro stotinu Negotinaca

Nedeljna akcija besplatnih preventivnih pregleda okupila skoro stotinu Negotinaca

229
0

Osmoj akciji besplatnih preventivnih pregleda odazvalo se u nedelju 97 Negotinaca.

Akcije preventivnih pregleda u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju sprovode zdravstvene ustanove u Srbiji, među kojima i Zdravstveni centar u Negotinu, i Ministarstvo zdravlja.

Osmoj akciji u Negotinu odazvalo se 97 pacijenata, od kojih 13 bez zdravstvenih knjižica. Ovoga puta građani su mogli da obave internistički i oftalmološki pregled, i urade tumor markere i analize štitaste žlezde i prostate.

U negotinskoj zdravstvenoj ustanovi svima koji su juče odazvali ovoj akciji, koju je iniciralo resorno ministarstvo, obavljen je kompletan internistički pregled, od merenja krvnog pritiska, auskultatornog pregled srca i pluća do palpatornog pregleda štitaste žlezde i EKG.

Kod 28 pacijenata koji se leče od dijabetesa rađena je glikemija, odnosno merenje nivoa šećera u krvi. Pregled oftalmologa uradilo je 49 pacijenata.

U laboratoriji negotinskog Zdravstvenog centra kod 39 Negotinaca rađena je analiza na tumorske markere za štitaste žlezde i to na kalcitonin i na tireoglobulin.

Tumorske markere koji ukazuju na promene kod testisa, beta HCG, AFP i LDH uradilo je 16 pacijenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.