Naslovna Društvo Nedeljna akcija besplatnih preventivnih pregleda okupila skoro stotinu Negotinaca

Nedeljna akcija besplatnih preventivnih pregleda okupila skoro stotinu Negotinaca

240
0

Osmoj akciji besplatnih preventivnih pregleda odazvalo se u nedelju 97 Negotinaca.

Akcije preventivnih pregleda u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju sprovode zdravstvene ustanove u Srbiji, među kojima i Zdravstveni centar u Negotinu, i Ministarstvo zdravlja.

Osmoj akciji u Negotinu odazvalo se 97 pacijenata, od kojih 13 bez zdravstvenih knjižica. Ovoga puta građani su mogli da obave internistički i oftalmološki pregled, i urade tumor markere i analize štitaste žlezde i prostate.

U negotinskoj zdravstvenoj ustanovi svima koji su juče odazvali ovoj akciji, koju je iniciralo resorno ministarstvo, obavljen je kompletan internistički pregled, od merenja krvnog pritiska, auskultatornog pregled srca i pluća do palpatornog pregleda štitaste žlezde i EKG.

Kod 28 pacijenata koji se leče od dijabetesa rađena je glikemija, odnosno merenje nivoa šećera u krvi. Pregled oftalmologa uradilo je 49 pacijenata.

U laboratoriji negotinskog Zdravstvenog centra kod 39 Negotinaca rađena je analiza na tumorske markere za štitaste žlezde i to na kalcitonin i na tireoglobulin.

Tumorske markere koji ukazuju na promene kod testisa, beta HCG, AFP i LDH uradilo je 16 pacijenata.