Naslovna Krajinske vinjete Neda Rajković: Sport se voli i novinarskim perom

Neda Rajković: Sport se voli i novinarskim perom

1679
0

Mlada negotinska rukometašica, Neda Rajković karijeru nastavlja u – sportskom novinarstvu i poručuje: “Ne postoji sport koji mene ne interesuje!”


Porodica Rajković iz Negotina ponovo pakuje kofere. Nakon odlaska, sada već proslavljenog evropskog fudbalskog golmana Predraga Rajkovića, kofere pakuje i mlađa sestra Neda koja školovanje nastavlja na akademskim studijama sportskog novinarstva.

„Ja sam u mislima već tamo, čekam svakog trenutka poziv sa fakulteta kakva će biti organizacija predavanja da li će sve biti onlajn ili ćemo ići regularno. Svakog trenutka čekam da spakujem svoje kofere i da krenem. Biće mi jako žao. Posle 18 godina krećem sama, odvajam se od porodice i svog kluba, ali što se mora nije teško. Očekujem izazove definitivno, mnogo iskustva koje ću steći zahvaljujući predavačima i sportskim novinarima od kojih ću da “kradem” znanje”, kaže ova mlada negotinska rukometašica koja će svoju sportsku karijeru sa terena preneti u amfiteatar fakulteta.

Izbor za akademsko usavršavanje sportskog novinara nije uobičajno i Neda je među prvima koja je izabrala da to bude njen životni poziv. S obzirom da ova mlada devojka potiče iz sportske porodice i da se aktivno bavi rukometom već 11 godina, podrazumevalo se da će i svoje dalje obrazovanje usmeriti na osvajanje travnatih, kao i svih ostalih terena, novinarskim perom.

„Ja sam ovaj smer izabrala jer potičem iz sportske porodice, a najjači mi je motiv moja profesionalna budućnost. Razmišljala sam kako da ipak ostanem u tim vodama kada jednoga dana više ne budem mogla da se aktivno, fizički bavim sportom. Ne postoji sport koji mene ne interesuje. Volela bih da ovim izborom svog daljeg obrazovanja posetim najveće i najbolje stadione, da vidim velike utakmice, upoznam proslavljene sportiste. Time sam se vodila kada sam birala šta ću studirati. Roditelji su mi dozvolili da moj izbor bude konačan, iako se mama  najviše plašila da neću imati normalan život kao svaka žena, što je istina.“

Porodicu Rajković je svojim odličnim borbenim duhom i predanom golmanskom karijerom, koja iz godine u godinu raste, već proslavio Nedin stariji brat Predrag Rajković koji trenutno brani mrežu Fudbalskog kluba „Rems“ u Francuskoj. Nekadašnji omladinski šampion sveta, kada je sa Mundijala 2015. godine poneo titulu najboljeg golmama, za sobom je ostavio sjajnu sezonu u dresu ovog francuskog kluba, gde je svojom odbranom sa 27 utakmica primio samo 12 golova i sebe svrstao među šest najboljih igrača Francuske.

Neda će, kaže, sačekati svojih pet minuta i dobiti ekskluzivni intervju od svog starijeg brata Predraga. Zanimalo nas je koje bi mu prvo pitanje postavila i da li je lako isključiti emocije u razgovoru sa nekim koga odlično poznaješ i sa kim odrastaš.

„Da li ti je nedostajala sestra sve ove godine? To je prvo pitanje. Možda bih ga pitala kako je on proživeo taj rastanak sa porodicom i sve ove godine kada nije bio uz nas. Bila bi to neka lična i intimna pitanja. On još uvek ne shvata ozbiljno moj izbor, šta ću studirati i čime ću se baviti, ali videće on za koju godinu kada me bude molio za intervju, jer ću pričati sa više sportista nego on“, dodaje Neda kroz smeh.

Iako se novinarski zanat „peče“  napornim radom, dobrom pripremom za svaki intervju, pocepanim listovima iz novinarske beležnice, Neda već sanja svoje novinarske snove.

Sve je izazov u novinarstvu, od pripreme do treme kada se članak pojavi na stranicama štampe ili portalu. Čitalačka publika uvek traži nove zanimljivosti naročito iz života javnih ličnosti ili iz bogatih karijera sportista. Definitivno, kaže ova mlada devojka, sport nije samo posao za muškarce, prste su tu umešale i žene i priče o njemu donose na drugačiji način.

„Želim da budu priče sa terena koje će se pamtiti, da ponedeljak bude dan za prepričavanje sportskih događaja uz moje tekstove. Pisano novinarstvo je nešto gde ja vidim sebe. Najteži je vid novinarskog izražavanja, ali ja volim da pišem tako da mi je taj forma bliža nego kamera. Lako je danas koristeći pretraživače na internetu saznati osnovne informacije o uspešnim ne samo sportistima, već i ljudima sa javne scene. Ali mislim da neka lična pitanja i odgovore dobar novinar može da dobije kroz razgovor slušajući pažljivo svog sagovornika. Sve zavisi koliko ste vi kao novinar otvoreni prema ličnosti sa kojom radite intervju. Ako se desi taj fitbek dobićete stvarno dobru priču. Volela bih da radim intervju sa Andreom Lekić, reprezentativkom Srbije u rukometu, pošto je ona moj idol iz detinjstva. Naravno sa Novakom Đokovićem, ne znam da li ima sporstskog novinara koji ne sanja da piše o njegovoj karijeri. Mislim da uvek ima pitanja na koja oni nisu dali odgovor i uvek postoje zanimljivosti za javnost.“

Pred Nedom su veliki sportski i akademski izazovi. Nedostajaće joj, kaže, Negotin u kome ostavlja porodicu, prijatelje, saigračice, školske drugove, nastavnike…

„Sada kada je sve već gotovo, pitam se kada je prošlo. U čudu sam kako su godine proletele. Gimnazijski dani su  nešto najbrže što je protutnjalo kroz moj život. U septembru smo imali zakasnelu maturu zbog cele ove situacije, sve je bilo tako emotivno jer je cela ova četvrta godina bila čudna zbog svih okolnosti. U Beograd nosim uspomene iz Osnovne škole ”Branko Radičević”, ulice, hale sportova. Mali je grad ali prepun uspomena. Grad je prelep ali mali za moje ambicije“, kaže Neda Rajković, naša buduća sportska novinarka.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.