Naslovna Društvo Ne zaboravite da posle ponoći pomerite kazaljke sata!

Ne zaboravite da posle ponoći pomerite kazaljke sata!

370
0

U 2 časa, u noći između subote i nedelje kazaljke na časovnicima pomerićemo jedan sat unapred na 3 časa, i spavati sat vremena kraće.

Direkcija za mere i dragocene metale podseća da tokom noći pomerimo kazaljke na svojim časovnicima i tako prelazimo na letnje računanje vremena. Ovakvo merenje vremena, u Evropi,  trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena.

Evropski parlament izglasao je 26. marta da se od 2021. godine ukida pomeranje kazaljki.  Evropske zemlje koje planiraju da ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da kazaljke poslednji put pomere u martu 2021. godine, a one koje se ipak odluče za zimsko računanje vremena kazaljke će pomeriti poslednji put u oktobru.

Prelazak na letnje i zimsko računanje vremena primenjeno je po prvi put u zemljama na severu Evrope 1916. godine, a razlog je ušteda energije.

Kazaljke na časovnicima u Srbiji su se prvi put pomerile, prelaskom na letnje računanje vremena, 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su se vraćali u poslednjoj nedelji septembra, na osnovu odluke Vlade. Kasnije je donet zakon kojim je računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.