Naslovna Kultura Nastup Ansambla „Dimitrije Koturović“ oduševio festivalsku publiku

Nastup Ansambla „Dimitrije Koturović“ oduševio festivalsku publiku

278
0

Festivalskoj publici sinoć se na sceni negotinskog  Doma kulture predstavio ansambl „Dimitrije Koturović“ iz Rakovice igrama iz Srbije i sa Balkana.

Kulturno umetničko društvo „Dimitrije Koturović“ iz Rakovice već 55 godina čuva igre, običaje, nošnju Srbije ali i sa prostora Balkana i za svoje pregalaštvo nagrađivano je zlatnim odličjima kao najverniji čuvari tradicionalne umetnosti, lepote originalnih nošnji kao i vrhunsko izvođenje narodnog orkestra, što je ostalo zabeleženo u izveštajima 2005. godine kada je ovaj ansambl dobio zlatnu medalju na prestižnom festivalu folklora u Dižonu u Francuskoj.

Sinoć se vernoj festivalskoj publici koja prati sve programe ovaj ansambl predstavio u punom sjaju i pobrao aplauze za svoj nastup.

„Nama je prvi put da dolazimo u Istočnu Srbiju. Ja sam oduševljen i utisci ansambla su fantastični. Moram da priznam da smo bili iznenađeni pozivom da učestvujemo i budemo deo festivala. Festival poznajemo iz priče i pratimo tradcionalna dešavanja u zemlji. Naši članovi su mladi imaju oko 25 godina ali znaju da je ovo jedan od najprestižnijih kultrunih događaja u zemlji jer je posvećen jednom od naših velikana. Svakako je privilegija biti večeras ovde na ovoj sceni koju delimo sa umetnicima svetskog glasa. Poželeo bih svakom beogradskom ansamblu da doživi nešto ovako s obzirom da je to najveća privilegija za nas koji dolazimo iz velikih gradova da upoznaju kulturu, naš narod, Istočnu Srbiju koja važi za najtemperamentniju po pitanju folklora. Ono što je najlepše jeste što se mogu videti čitave generacije koje posećuju programe i ja bih vam poželeo da ovaj festival dugo traje i da se sretnemo još koji put“ rekao je za NG Portal, Aleksandar Petrović,  asistent umetničkog rukovodiocaq KUD “Dimitrije Koturović“.

Osnovan daleke 1967. godine KUD „ Dimitrije Koturović“ iz Rakovice, koji je svoju biografiju do sada ispunio mnogobrojnim nagradama i nastupima u zemlji i van njenih granica, slovi za čuvara narodne nošnje, muzike, igara sa prostora Balkana. Put dug više od pola veka prošao je sa usponima ali i periodima kada se članstvo osipalo.

„U početku, na samom osnivanju imali smo velikih problema sa nabavkom nošnje ali kako smo rasli i bili prepoznati na samoj opštini Rakovica uspeli smo da pridobijemo pažnju mladih. I evo od te 1967. godine kroz decenije imali smo i momente uspona ali i gašenja, a sada imamo skoro 400 članova kroz različte sekcije. U ansamblu imamo veterane, mlade ljude, mi smo sada porodična organizacija. Na svim našim nastupima u publici uvek ima dragih ljudi koji su nekada igrali u ansamblu ili bili članovi i to nas ispunjava a želja nam je da za desetak godina dupliramo broj naših članova. Nekada je među nama bilo i Negotinaca“, kaže Aleksandar Petrović.

Na repertoaru našle su se sinoć Srpske svatovske igre iz Kosovskog Pomoravlja, Šopska trojka, Nemo glamočko kolo, igre iz Šumadije i Pirota i Vlaške igre koje su, ističe naš sagovornik, izuzetno naporne za izvođenje jer zahtevaju mnogo energije i snage.

Publika je sa najviše apluaza ansambl vratila ponovo na scenu na bis sa čuvenom Vranjskom svitaom koja je svojom energijom ali i koloritom ispunila festivalski dan.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.